Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Nie v každom prípade platí, že modrá je dobrá

Foto: PrivacyGlas

Nie v každom prípade platí, že modrá je dobrá. Skutočnosť, že modré svetlo poškodzuje naše oči, je známa už niekoľko rokov.

Bratislava 21. októbra (OTS) - Používanie smartfónov prevláda nad večernými aktivitami veľkej časti populácie. Až 90% mladých ľudí spí s telefónom v posteli, pričom spánok prerušujú častokrát aj počas noci, aby na svoje zariadenie nahliadli. Pri tejto činnosti oči utrpia silné ožiarenie modrým svetlom z displeja, čo následne vplýva najmä na produkciu spánkového hormónu, melatonínu. V tele sa vytvára pri západe slnka, v čase, keď sa mení farba svetla. V noci má pre ľudský organizmus dôležitú úlohu, nielen vzhľadom ku kvalite spánku. Okrem toho má vplyv aj na transportné procesy v tráviacej sústave, imunomodulačný a antioxidačný účinok a ovplyvňuje motilitu čriev.

Hladina melatonínu stúpa na zdravú úroveň len vtedy, keď sa k sietnici oka nedostáva signál modrej vlnovej dĺžky. Typické luminiscenčné diódy (LED) vyžarujú približne toľko modrej farby ako slnko v poludňajších hodinách. Organizmus teda získava informáciu, že spať sa rozhodne nejde. Lekári navyše varujú, že modré svetlo spôsobuje i vekom podmienenú makulárnu degeneráciu, a môže byť rizikovým faktorom predurčujúcim mnohé zdravotné problémy, ako sú depresia, bolesti hlavy a nervozita.

Výrobcovia moderných technológií sa tejto skutočnosti snažia čeliť a prinášajú spôsoby, ako modré svetlo filtrovať. Pohodlným riešením môže byť používanie špeciálneho ochranného skla. Okrem toho, že zabraňuje značnému množstvu vyžarovania modrého svetla, chráni obrazovku prístroja pred jeho poškriabaním. Novinkou na trhu je v tejto oblasti takzvané PrivacyGlass ™. Zavedenými špičkovými technológiami, ktoré používa, sa do očí dostane výrazne menej modrého svetla, čo vedie k významnej prevencii poškodenia zraku a kvality spánku.
www.privacyglass.sk