Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Magazín

UŽ IBA PÁR DNÍ: Po západe Slnka na oblohe zažiaria Venuša aj Merkúr

Takto názorne zobrazili v Hvezdárni v Rimavskej Sobote stretnutie Venuše, Merkúra a mesiaca v pondelok 19. marca. Teraz už mesiac v ich blízkosti nebude, planéty však nájdeme približne v tejto polohe. Merkúr však rýchlo stráca jasnosť a je ho lepšie vidieť aspoň malým ďalekohľadom. Foto: astrors.sk, Hvezdáreň Rimavská Sobota

Obe planéty nazývame vnútornými, keďže ich obežné dráhy sú k Slnku bližšie, než je obežná dráha Zeme. Preto Venušu ani Merkúr nikdy nevidno v noci.

Bratislava 21. marca (Teraz.sk) - Doslova len pár dní máme výnimočnú príležitosť vychutnať si nevšedný astronomický úkaz, ktorý nám pripravili planéty Venuša a Merkúr. Pri jasnom počasí ich môžeme pozorovať po západe Slnka na podvečernej oblohe.

Obe planéty nazývame vnútornými, keďže ich obežné dráhy sú k Slnku bližšie, než je obežná dráha Zeme. Preto Venušu ani Merkúr nikdy nevidno v noci. Vždy ich pozorujeme len v blízkosti Slnka, pred jeho východom za ranného brieždenia, alebo po jeho západe za súmraku.

Tento jav dobre poznáme v spojitosti s Venušou, ktorá jasne žiari na oblohe buď ako Večernica, alebo ako Zornička. So zdanlivou hviezdnou veľkosťou až do – 4,4 magnitúdy je Venuša najjasnejším objektom našej oblohy hneď po slnku a mesiaci. Niekedy je taká jasná, že jej svetlo vrhá tiene, ak sa nachádzame v dostatočne tmavom prostredí.

Oproti tomu jej sused Merkúr je nenápadnejší, keďže je oveľa menší. Kým Venuša sa so svojim priemerom 12 104 kilometrov blíži k rozmerom Zeme (12 756 km), priemer planéty Merkúr dosahuje iba 4 879 km. Navyše je stále príliš blízko Slnka. Iba krátko po jeho západe, alebo pred jeho východom máme šancu Merkúr zazrieť – a aj to len nízko nad obzorom, v osvetlenej časti oblohy.

Tieto priaznivé okolnosti nastávajú vtedy, keď je medzi Merkúrom a Slnkom z pohľadu zo Zeme najväčšia uhlová vzdialenosť (odborne sa nazýva elongácia) – teda asi 27 až 28 stupňov. Vtedy môže inak nenápadná planéta dosiahnuť jasnosť až do – 1,7 mag a je dobre viditeľná voľným okom. Takáto situácia nastala práve v marci, žiaľ v minulých dňoch situáciu skomplikovalo oblačné počasie.

Ešte dnes i zajtra (22. marca) však máme šancu Venušu aj Merkúr vidieť večer na západnom obzore ako dva jasné objekty. Slnko zapadá v čase jarnej rovnodennosti okolo 18. hodiny večer. Merkúr napríklad zapadne až okolo 19. a Venuša cca o 19:30. Máme teda asi hodinu, počas ktorej môžeme za súmraku a postupného tmavnutia oblohy obe planéty pozorovať.

„Merkúr sa však už uhlovo približuje k Slnku a jeho jasnosť rýchlo klesá. Naopak, viditeľnosť Venuše sa bude zlepšovať. Najdlhšie nad obzorom bude začiatkom júna. Zapadne až takmer 3 hod po západe Slnka, bude teda výrazným objektom večernej oblohy,“ povedal pre TASR astronóm Pavol Rapavý z hvezdárne v Rimavskej Sobote.

Len pre porovnanie, Merkúr obehne okolo Slnka za 88 dní, Venuša za 225. Znamená to, že sa Merkúr rýchlo premiestni na rannú oblohu a na večernú sa vráti opäť v júni. „Venušu aj Merkúr tak uvidíme na večernej oblohe opäť na prelome júna a júla. Spolu s kosáčikom Mesiaca budú na večernej oblohe 15. a 16. júla,“ dodal astronóm Pavol Rapavý. Kto teda nestihne stretnutie planét dnes či zajtra, má v lete šancu na reprízu.

Zdroj: astrors.sk, Hvezdáreň Rimavská Sobota