Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Magazín

Marek Vašut moderoval odovzdávanie cien autorom a titulom v Bratislave

Marek Vašut Foto: TASR

Marek Vašut, český herec, je veľkým obdivovateľom Sándora Máraia.

Bratislava 30. marca (TASR) - Český herec Marek Vašut vo štvrtok večer (29.3.) v Bratislave odmoderoval Panta Rhei Awards 2011 - slávnostné odovzdávanie cien najúspešnejším autorom a najpredávanejším titulom v najväčšej sieti kníhkupectiev na Slovensku.

S úspešným autorom románu Nie na ústa, ktorý získal hneď dve ocenenia - slovenská kniha roka 2011 a kniha roka 2011, sa však nestretol. Maxim E. Matkin naďalej tají svoju totožnosť. Vašut však priznal, že sa s jeho/jej knihou už zoznámil, keď na Slovensku len krátko účinkoval v televíznej tanečnej šou.

"Predvlani som počas tej tanečnej súťaže dostal knihu od víťaza alebo víťazky Maxima alebo Maximy Matkinovej a zdalo sa mi to dosť dobré, zabavil som sa," povedal pre TASR Vašut. Na otázku, čím ho knižka upútala, zareagoval: "Istou brutálnou otvorenosťou. Také knihy mám celkom rád, páči sa mi taký tvrdší štýl. Ja nie som čitateľom romantickej literatúry, aj keď, samozrejme, báje, to je mimo všetky kategórie."

Filmový Messerchmidt napokon priznal, že Matkin bol(a) výnimka, herec si ho alebo ju prečítal skôr zo zaujímavosti. "Beletriu v poslednom čase veľmi nečítam. Mám rád literatúru faktu, autobiografie známych osobností alebo knihy spomienok," rozhovoril sa Vašut a v súvislosti so Slovenskom predsa našiel spisovateľa, ktorý si ho absolútne získal.

"Nie je to priamo slovenský autor, je však zviazaný s Košicami. Som veľkým obdivovateľom Sándora Máraia. Sviece dohorievajú je v mojej hitparáde, to je jedna z najúžasnejších kníh, ktoré som čítal," konštatoval herec, ktorý sa kvôli Sándorovi Máraiovi aj išiel pozrieť do Košíc. "Som rád, že tam má sochu. Považujem ho za fantastického spisovateľa," doplnil a pridal ešte informáciou navyše.

Podľa Vašuta mala byť jeho obľúbená Máraiova kniha sfilmovaná. "Jedného z dvoch hlavných hrdinov mal hrať Sean Connery a myslím, že to mal dokonca nakrúcať Miloš Forman. Bohužiaľ, k tej realizácii nedošlo, čo ma strašne mrzí. Ako hovorím, Sviece dohorievajú, to je pre mňa jeden klenot svetovej literatúry."

Tu bude player