Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Skvelý herec a zapálený aktivista: Herec Leonardo DiCaprio má 45 rokov

Americký herec Leonardo DiCaprio pózuje so soškou Oscara, ktorú získal v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe za svoju postavu vo filme Zmŕtvychvstanie na 88. ročníku udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied v Los Angeles 28. februára 2016. Foto: TASR/AP

Celosvetovú slávu a úspech mu prinieslo účinkovanie vo veľkofilme režiséra Jamesa Camerona Titanic.

Los Angeles/Bratislava 11. novembra (TASR) - Americký herec a producent Leonardo DiCaprio získal celosvetové uznanie svojimi nekonvenčnými filmovými postavami. Prestížne ocenenie - Oscar - vyniesla umelcovi úloha v dráme Revenant (Zmŕtvychvstanie, 2015) mexického režiséra Alejandra Gonzáleza Ińárritu. Oceňovaný herec a mierový vyslanec OSN Leodardo DiCaprio sa v pondelok 11. novembra dožíva 45 rokov.

Bohatú hereckú filmografiu jednej z najobsadzovanejších postáv amerického filmu v súčasnosti tvoria snímky ako Romeo + Juliet (Rómeo a Júlia, 1996), Titanic (1997), Catch Me If You Can (Chyť ma, ak to dokážeš, 2002), The Aviator (Letec,2004), Inception (Počiatok, 2010) či The Wolf of Wall Street (Vlk z Wall Street, 2013).

Na snímke herec Leonardo di Caprio počas scény z filmu Revenant - Zmŕtvychvstanie.
Foto: TASR/AP


Umelec dodnes pracuje pre uznávaných filmových tvorcov ako sú Steven Spielberg, Christopher Nolan, Clint Eastwood, Sam Mendes, Quentin Tarantino či Martin Scorsese.

Leonardo Wilhelm DiCaprio sa narodil 11. novembra 1974 v Los Angeles v Kalifornii ako jediný syn ilustrátora a sekretárky nemeckého pôvodu. Rodeným hercom bol už v detstve. "Rád som napodobňoval matkiných priateľov. Robil som si z nich posmech a rozosmieval som starých rodičov," uviedol Di Caprio. Po ukončení štúdia sa rozhodol upísať milovanému herectvu.

Leonardo DiCaprio
Foto: TASR/AP Photo


Úspešná kariéra budúcej filmovej hviezdy odštartovala v dráme This Boy's Life (Zo života chlapca, 1993) v réžii Michaela Catona-Jonesa, kde si zahral bo boku amerického herca Roberta de Nira, ktorý patrí podľa kritiky medzi najlepších filmových umelcov svojej generácie. V rovnakom roku Di Caprio roku verne stvárnil mentálne postihnutého chlapca vo filme režiséra Lasse Hallströma - What's Eating Gilbert Grape? (Čo žerie Gilberta Grapea?, 1993). Herecký výkon Leonarda DiCapria bol ocenený nomináciou na Oscara. Následne sa nadaný herec objavil v úspešných snímkach ako Quick and the Dead (Rýchly a mŕtvy, 1995) v réžii Sama Raimiho, vo filme Total Eclipse (Úplné zatmenie, 1995), pod ktorý sa réžijne podpísala Agnieszka Holland i v romantickom filme Romeo + Juliet (Rómeo a Júlia, 1996) v réžii Baza Luhrmanna. Hlavná rola rebelujúceho milovníka v posledne menovanej dráme vyniesla DiCapriovi cenu za najlepší herecký výkon na jednom z najvýznamnejších medzinárodných filmových festivaloch Berlinale, ktorý sa koná v Berlíne.

Herečka Carey Mulliganová a herec Leonardo DiCaprio prichádzajú na otvárací ceremoniál a premietanie filmu Veľký Gatsby na 66. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes 15. mája 2013 v Cannes.
Foto: TASR/AP


Celosvetovú slávu a úspech mu prinieslo účinkovanie vo veľkofilme režiséra Jamesa Camerona Titanic (1997). V Oscarmi ovenčenej katastrofickej dráme o potopení "nepotopiteľného" luxusného parníka sa DiCaprio predstavil v úlohe chudobného mladíka Jacka Dawsona, zamilovaného do bohatej Rose DeWitt Bukaterovej v podaní Kate Winsletovej. Za komerčne najúspešnejší film v histórii bol herec opäť nominovaný na Zlatý Glóbus.

Leonardo di Caprio nechýbal ani v ďalších filmoch režisérskej špičky ako napr. v The Man in the Iron Mask (Muž so železnou maskou, 1998) v réžii Randala Wallacea, v Boylovej The Beach (Pláž, 2000), v Scorseseho Gangs of New York (Gangy New Yorku, 2002) alebo v kritikmi vychválenej životopisnej snímke Catch Me If You Can (Chyť ma, ak to dokážeš, 2002) v réžii Stevena Spielberga. Rola záhadného a nepolapiteľného podvodníka Franka Williama Abagnala Jr. mu vyniesla nomináciu na Zlatý Glóbus.

Leonardo DiCaprio a Matthew McConaughey
Foto: TASR/AP


Nomináciu na Oscara mu zabezpečila tiež postava Howarda Hughesa v Scorseseho snímkach The Aviator (Letec,2004) a rola v mysterióznom thrilleri Shutter Island (Prekliaty ostrov, 2010). Obdivuhodný výkon predviedol obsadzovaný herec aj v skvelom sci-fi Nolanovom Inception (Počiatok, 2010) alebo v dobrodružnom Tarantinovom westerne Django Unchained (Divoký Django, 2012). Milovníkov strieborného plátna herec zaujal tiež v životopisnej, opäť Scorseseho snímke The Wolf of Wall Street (Vlk z Wall Street, 2013) o kontroverznom a amorálnom bývalom burzovom maklérovi Jordanovi Belfortovi. Nežnú časť publika si herec získal v romantickej adaptácii literárnej klasiky Francisa S. Fitzgeralda The Great Gatsby (Veľký Gatsby, 2013) v réžii Baza Luhrmanna.

Americký herec Leonardo DiCaprio a anglická herečka Kate Winsletová prichádzajú na 88. ročník udeľovania cien americkej Akadémie filmových umení a vied v Los Angeles 28. februára 2016.
Foto: TASR/AP


Oscara za najlepší herecký výkon v hlavnej úlohe si DiCaprio odniesol za snímku Revenant (Zmŕtvychvstánie,2015), pod ktorú sa podpísal mexický režisér Alejandro González Ińárritu. Jednou z najpamätnejších scén vo filme je útok medvedice na Hugha Glassa, ktoré si zahral Leonardo DiCaprio. "Samotná scéna sa pripravovala celé mesiace pred príchodom na miesto nakrúcania v Squamish, v Britskej Kolumbii. V ten deň oblasť osadili 25 stôp (cca 7,6 m) vysokými gumenými stromami, aby sa pri náraze do nich DiCaprio nezranil. Herec bol potom pripútaný na laná, ktoré ovládali kaskadéri a pomocou nich dosiahli prudké trhavé pohyby. Grizzly bol pridaný digitálne v postprodukcii," prezradil detaily nakrúcania scény výtvarník filmu Jack Fisk.

Tohoročnou filmovou novinkou umelca je deviaty film Quentina Tarantina Once Upon a Time in Hollywood (Vtedy v Hollywoode, 2019).

Na snímke zľava herci Brad Pitt a Leonardo DiCaprio pózujú fotografom počas príchodu na premiéru filmu 'Once Upon a Time in Hollywood' v Berlíne 1. augusta 2019.
Foto: TASR/AP


Leonardo DiCaprio nie je len skvelým hercom, ale aj zapáleným aktivistom v boji proti znečisťovaniu našej planéty. Za túto svoju činnosť získal uznanie a mnohé ocenenia rôznych ekologických skupín. "Zmena klímy je skutočná, deje sa to teraz. Je to najnaliehavejšia hrozba pre celý náš druh a musíme spolupracovať," povedal v ďakovnej reči pri preberaní Oscara v roku 2016.

National Geographic priniesol v roku 2016 strhujúci dokument s názvom Before the Flood - Čo s nami bude? v réžii Fishera Stevensea. Ústrednou postavou je mierový vyslanec pri OSN Leonardo DiCaprio, ktorý odkrýva alarmujúce svedectvo o súčasných problémoch spojených s klimatickými zmenami a hľadá riešenie ako predísť ich fatálnym dopadom na náš budúci život.

Americký herec Leonardo DiCaprio reční na otváracom ceremoniáli k slávnostného podpisu Parížskej klimatickej dohody v sídle OSN v New Yorku v piatok 22. apríla 2016.
Foto: TASR/AP


Zdroje: http://www.csfd.cz/, http://zivotopis.osobnosti.cz/