Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

Indické úrady odchytili slona Ládina, ktorý zabil päť ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ochrancovia prírody pátrali po zvierati niekoľko dní za pomoci dronov a zdomácnených slonov.

Naí Dillí 11. novembra (TASR) - Slona, ktorý si vyslúžil prezývku Ládin po neslávne známom lídrovi teroristickej siete al-Káida, odchytili miestne úrady v štáte Ásam na severovýchode Indie. O úspešnom odchytení chobotnatca, ktorý zabil päť ľudí, informovali v pondelok miestne úrady, napísala agentúra AFP.

Ochrancovia prírody pátrali po zvierati niekoľko dní za pomoci dronov a zdomácnených slonov. "Poslednú fázu operácie sme začali dnes... Slona uspali špecialisti za pomoci dvoch uspávacích šípok," uviedol pre AFP vysokopostavený ochranca prírody. Dodal ďalej, že teraz musia odchytené zviera "presunúť do lesa, v blízkosti ktorého nie sú žiadne ľudské obydlia".

Slon zabil päť ľudí, vrátane troch žien, ešte v októbri počas 24-hodín trvajúceho násilného vyčíňania v okrese Goalpara.

Z oficiálnej štatistiky, ktorú indické úrady zverejnili v júni, vyplýva, že slony v Indii za posledných päť rokov usmrtili už takmer 2300 osôb. Ľudia od roku 2011 zabili 700 slonov.

Množstvo smrteľných incidentov na oboch stranách je podľa AFP spôsobené zmenšovaním sa prirodzeného životného priestoru slonov v dôsledku odlesňovania.