Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Magazín

Hlahol kostolných zvonov pripomenie hodnotu mieru

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Hlaholom zvonov chcú vyzvať k ukončeniu všetkých ozbrojených konfliktov.

Bratislava 11. októbra (TASR) - V roku 1918, 11. novembra o 11. hodine a 11. minúte zaznela posledná salva pri podpise prímeria, ktorým sa skončila prvá svetová vojna. V pondelok 11. novembra sa preto o 11.11 h na 11 minút rozozvučia zvony evanjelických kostolov po celom Slovensku.

"Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku chce pripomenúť množstvo padlých vojakov, poďakovať za mier, v ktorom dnes žijeme, ale zároveň upozorniť na to, že vo svete sa stále bojuje. Hlaholom zvonov chceme vyzvať k ukončeniu všetkých ozbrojených konfliktov," hovorí tlačová tajomníčka ECAV Jana Nunvářová.

Generálny biskup ECAV na Slovensku Ivan Eľko navštívil v septembri Varšavu, kde sa stretli evanjelickí biskupi strednej Európy a podpísali dokument Tvoríme mier. Vyjadrili v ňom vôľu prispievať k pokojnému spolužitiu ľudí, národov a náboženstiev v Európe. "Naše cirkvi podporujú princípy demokracie a právneho štátu, pretože sme ako kresťania povolaní starať sa o hodnoty, ako sú pravda, pokoj, sloboda, spravodlivosť, milosrdenstvo či ľudská dôstojnosť," uviedli predstavitelia ECAV.