Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Magazín

Austrálska matka, ktorej dcéru zabil pes dingo, píše knihu o odpustení

Lindy Chamberlainová-Creightonová Foto: TASR/AP

Chamberlainová-Creightonová privítala postoj bývalých pochybovačov, ktorí sa jej chcú ospravedlniť. Medzi tými, čo takto reagovali, je aj člen poroty, ktorá ju odsúdila za vraždu dcéry.

Canberra 13. júna (TASR) - Matka deväťtýždňového dieťaťa, ktoré pred 32 rokmi odniesol z táboriska v austrálskej odľahlej oblasti Outback divý pes dingo, vyslovila uznanie bývalým kritikom, ktorí teraz priznávajú, že sa mýlili, keď ju obviňovali z vraždy maličkej dcéry.

Matka Lindy Chamberlainová-Creightonová je však presvedčená, že niektorí ľudia nikdy neuznajú jej nevinu.

Chamberlainová-Creightonová dnes poskytla zriedkavé interview austrálskym médiám v meste Darwin na severe krajiny, kde súdny znalec v utorok vyhlásil verdikt v prípade. Dospel k záveru, že za smrť malej Azarie Chamberlainovej môže divý pes dingo.

Austrálsky divý pes Dingo
Foto: TASR/AP
Deväťtýždňové dievčatko zmizlo v roku 1980 zo stanu rodičov neďaleko Ayers Rock, červeného skalného monolitu v austrálskej púšti, ktorý pôvodní obyvatelia nazývajú Uluru.

Tragédia rozdelila Austrálčanov na dva tábory. Jedni boli presvedčení, že matka zabila dieťa, a druhí verili jej tvrdeniam, že páchateľom je dingo.

Matku v roku 1982 odsúdili za to, že dievčatku prerezala hrdlo nožničkami na nechty, a tri roky z doživotného trestu za vraždu strávila vo väznici v Darwine. Potom ju oslobodili. Prípad medzinárodne preslávil film Výkrik do tmy z roku 1988, v úlohe matky sa predstavila americká herečka Meryl Streepová.

Mnohí Austrálčania spočiatku neverili, že dingo mohol byť dosť silný, aby odniesol dieťa. Verejná mienka sa obrátila proti manželom, niektorí ľudia dokonca na Chamberlainovú pľuli a pred jej domom zavýjali ako dingovia. V tom čase podobný útok dinga nezaznamenali, v ostatných rokoch však divým psom pripísali zodpovednosť za tri smrteľné útoky na deti.

Na archívnej snímke Austrálčanka Lindy Chamberlainová s dieťaťom Azariom.
Foto: TASR/AP
Lindy Chamberlainová-Creightonová dnes uviedla, že píše knihu o odpustení, a privítala postoj bývalých pochybovačov, ktorí sa jej chcú ospravedlniť. Medzi tými, čo takto reagovali, je aj člen poroty, ktorá ju odsúdila za vraždu dcéry.

"Podľa môjho názoru majú obrovskú dávku odvahy, keď priznali, že sa mýlili," povedala matka pre štátnu stanicu Australian Broadcasting Corporation.

"Stále sú však ľudia, ktorí tvrdia: 'Je mi je jedno, aké sú dôkazy. Mám svoj názor a nebudem počúvať argumenty,' dodala Chamberlainová-Creightonová.

Dôkaz, ktorý stále živí pochybnosti, je detská kombinéza, nájdená v pomerne dobrom stave. Po poslednom vyšetrovaní súdny znalec (koroner) vyhlásil, že pre dinga je "veľmi ťažké" zobliecť takýto odev, ale možné to je.