Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Zomrel dlhoročný herec a scénograf Divadla Járy Cimrmana

Ilustračná snímka. Foto: TASR Zdenko Dzurjanin

Jaroslav Weigel zomrel po dlhom boji s vážnou chorobou vo vojenskej nemocnici v pražskej štvrti Střešovice.

Praha 5. septembra (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel vo štvrtok nadránom český herec, grafik, maliar a scénograf Jaroslav Weigel, dlhoročný člen pražského Divadla Járy Cimrmana. Portálu Novinky.cz to potvrdil jeho kolega Zdeněk Svěrák.

Weigel zomrel po dlhom boji s vážnou chorobou vo vojenskej nemocnici v pražskej štvrti Střešovice. Narodil sa 2. januára 1931 v meste Rychnov nad Kněžnou. Vyštudoval výtvarnú výchovu a históriu na Pedagogickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe, následne pracoval ako výtvarný redaktor v časopisoch. Už v roku 1970 začal pracovať aj pre Divadlo Járy Cimrmana, kde pôsobil ako herec, scénograf a kostýmový výtvarník.

Portál Novinky.cz uvádza, že patril k najzásadnejším a najdlhšie hrajúcim členom cimrmanovskej skupiny. Zoznam jeho cimrmanovských úloh je veľmi dlhý. V Divadle Járy Cimrmana herecky prvýkrát vystúpil ako továrnik Bierhanzel v hre Vražda v salonním coupé, píše na svojej stránke český Deník N. Postupne sa objavoval vo všetkých hrách divadla. Počnúc hrou Němý Bobeš z roku 1971 bol tiež autorom výpravy a kostýmov všetkých inscenácií.

Zahral si aj v niekoľkých filmoch a seriáloch. Z televíznej tvorby to boli seriály ako Případy detektivní kanceláře Ostrozrak a Na lavici obžalovaných, z celovečerných filmov snímky ako Nejistá sezóna, Rozpuštěný a vypuštěný, Jára Cimrman ležící, spící, Vrchní, prchni!, Kulový blesk, Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero!, Jáchyme, hoď ho do stroje! a Vratné lahve.

Profil zosnulého umelca


Ako výtvarník Jaroslav Weigel ilustroval poviedkové knižky Zdeňka Svěráka, tvoril všetky propagačné materiály Divadla Járy Cimrmana, bol jeho scénografom. Verejnosť si ho však pamätá najmä ako osobitého herca. Jeho nezameniteľný herecký prejav mohli diváci vidieť aj v známych komédiách ako Jáchyme, hoď ho do stroje! alebo "Marečku, podejte mi pero!".

Jaroslav Weigel sa narodil 2. januára 1931 v Rychove nad Kněžnou. Na Pedagogickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe sa pripravoval na profesiu učiteľa dejepisu a výtvarnej výchovy. Kreslenie študoval u profesora Cyrila Boudu, takisto sa venoval aj maľbe a sochárstvu. Učiteľské povolanie však nikdy nevykonával.

Od roku 1960 spolupracoval s časopisom Mladý svět ako výtvarník. Vďaka tomu sa zoznámil s jedným zo zakladateľov Divadla Járy Cimrmana s Ladislavom Smoljakom. Začal s divadelným súborom spolupracovať ako výtvarník a grafik pri tvorbe plagátov a pozvánok, neskôr aj ako scénograf.

Na svoje zoznámenie so Smoljakom spomínal Weigel v Českej televízii v relácii Karla Šípa Všchnopárty: "Zistil, že keď potrebuje program alebo pozvánku, že je dobré sa obrátiť na mňa, aby som to urobil, pretože je to po prvé zadarmo a po druhé, že to napíšem na papier, ktorý sám zaplatím."

Po čistkách v roku 1969, ktoré nasledovali po sovietskej invázii do Československa, prišiel o prácu v časopise a ostal už iba v divadle, kde začal získavať prvé skúsenosti ako herec-samouk. Prvý raz si zahral v roku 1970 továrnika Bierhanzla v inscenácii Vražda v salonním coupé.

Nasledovala hra Akt, kde hral Weigel maliara Žílu. V inscenácii Vyšetřování ztráty třídní knihy zo školského prostredia vytvoril svojráznu postavu školského inšpektora. V rozprávkovej hre Dlouhý, Široký a Krátkozraký si zahral senilného děda Vševěda, ktorý popisuje, ako chytá trpaslíkov.

V divadelnej hre Posel z Liptákova vytvoril Jaroslav Weigel nezabudnuteľnú postavu vizionára-amatéra, ktorý číta budúcnosť z rozhorúčenej pece a predpovedá ešte v časoch monarchie príchod komunistického režimu. Hra sa stala veľmi populárnou aj vďaka tomu, že ju Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak zaradili prakticky celú do filmu Nejistá sezóna (1987).

Výtvarník a herec Jaroslav Weigel hral vo všetkých pätnástich predstaveniach Divadla Járy Cimrmana, ale tiež v mnohých filmoch a seriáloch. Ako sprievodca výstavou sa mihol v legendárnej komédii Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974), ktorú podľa scenára Svěráka a Smoljaka nakrútil Oldřich Lipský. Kolegu Rouska si zahral v komédii "Marečku, podejte mi pero!" (réžia Oldřich Lipský, 1976). Oklamaného zákazníka stvárnil vo filme Vrchní, prchni! (réžia Ladislav Smoljak, 1980).

Weigel nemohol samozrejme chýbať vo filmoch s "cimrmanovskou" tematikou, ktoré nakrútil Ladislav Smoljak: Fiktívny Cimrmanov životopis s názvom Jára Cimrman ležící, spící (1983), detektívka Rozpuštěný, vypuštěný (1984), ktorá bola filmovým spracovaním hry Vražda v salonním coupé. A napokon to bola v roku 1987 spomínaná Nejistá sezona, ktorá ako pseudodokument mapuje osudy samotného Divadla Járy Cimrmana.

Jaroslav Weigel sa objavil aj vo filme Jana Svěráka Vratné lahve (2010), z televíznej tvorby to boli seriály Případy detektivní kanceláře Ostrozrak a Na lavici obžalovaných. Ešte v roku 2017 hral v pásme Psaní do nebe, ktoré pri príležitosti 50 rokov existencie Divadla Járy Cimrmana zostavil Zdeněk Svěrák ako list zosnulému Ladislavovi Smoljakovi (1931-2010).

Herecký súbor, ktorý vyše pol storočia patrí k najobľúbenejším českým divadelným scénam, opustil po Smoljakovi v roku 2011 aj skladateľ a herec Pavel Vonduška, vlani zomrel Bořivoj Penc a tento rok Václav Kotek.

S Divadlom Járy Cimrmana spolupracuje ako výtvarník a herec aj Michal Weigel, syn Jaroslava Weigla.

Herec a scenárista Zdeněk Svěrák o svojom kolegovi Jaroslavovi Weiglovi povedal: "Bol pre naše divadlo niekoľkonásobným požehnaním. Dal tvár všetkým naším tlačovinám, bol to talentovaný herec a tiež výborný človek. Taká pokojná sila. Pokoj a múdrosť. Bol vzorom džentlmena."