Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zlatý žobrák 2012 dnes vyvrcholil odovzdaním cien najlepším filmárom

Foto: TASR/František Iván

Svoju tvorbu tu prezentovalo 130 autorov z 22 krajín Európy a USA. Spomínaný festival sa v dňoch 12. až 16. júna odohrával v košickom Dome techniky.

Košice 16. júna (TASR) - Odovzdaním cien autorom najlepších filmových titulov, vyvrcholil dnes večer v Košiciach 18. ročník Medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák 2012. Svoju tvorbu tu prezentovalo 130 autorov z 22 krajín Európy a USA.

Spomínaný festival sa v dňoch 12. až 16. júna odohrával v košickom Dome techniky. Do metropoly východu priniesol opätovne zaujímavé filmové tituly, ktoré sa nedostávajú do bežnej distribúcie.

Ako TASR informovala riaditeľka festivalu Eva Dekanovská, jeho 18. ročník pozostával z viacerých častí, a to nesúťažnej prehliadky filmov pod názvom Európa na plátne, súťažného Zlatého žobráka ako aj sprievodného programu spojeného s panelovými diskusiami na tému médií ako aj "participatívnych" médií - sociálnych sietí.

"V súťažnej časti festivalu mala zastúpenie tvorba lokálnych televízií, produkčných spoločností ako aj mladých autorov. Išlo o dokumenty, krátke animované a hrané filmy či spravodajstvo," uviedla Dekanovská s tým, že o poradí víťazov rozhodla osemčlenná medzinárodná porota.

Jej prezident Ed Baumeister skonštatoval, že košický festival bol plný kvalitných titulov, no nie všetkým sa ušlo ocenenie. "Spomeňme napríklad krátky film z Bosny. Nie je o vojne, napätí medzi skupinami či o politike. Je o láske. Odteraz hocikedy budem rozmýšľať o Bosne, budem myslieť na lásku," poznamenal.

Cenu za filmovú tvorbu udelila porota festivalu okrem zahraničných autorov aj viacerým Slovákom. Za sfilmovanie vášne starnúceho zvárača k amatérskemu divadlu získal Zlatého žobráka pre mladých umelcov Andrej Kolenčík. Pavol Pekarčík dostal Cenu rady pre vysielanie a retransmisiu za dielo s názvom Nad Kežmarkom vietor veje. Netradičnou formou v ňom prerozprával legendy tohto bývalého kráľovského mesta. Cenu americkej nadácie Fogelsong si prevzal za film Cigánske srdce mapujúci život rómskych hudobníkov Ján Križovenský.