Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zakladateľ novinárskej ceny Joseph Pulitzer sa narodil pred 165 rokmi

Americký publicista maďarského pôvodu, novinár a vydavateľ Joseph Pulitzer na záver kariéry založil Pulitzerovu cenu s fondom dva milióny dolárov.

Makó/Bratislava 9. apríla (TASR) - Americký publicista maďarského pôvodu, novinár a vydavateľ Joseph Pulitzer zostáva v dejinách americkej a svetovej žurnalistiky zapísaný ako úspešný vydavateľ a zakladateľ investigatívnej žurnalistiky. Na Kolumbijskej univerzite otváral prvé štúdium žurnalistiky v USA a na záver kariéry založil Pulitzerovu cenu s fondom dva milióny dolárov. V utorok 10. apríla uplynie 165 rokov od jeho narodenia.

Žurnalista Joseph Pulitzer sa počas svojej aktívnej novinárskej činnosti venoval odhaľovaniu korupcie a objasňovaniu rôznych káuz, ktoré zaujímali verejnosť. Neustále sa snažil, aby jeho noviny boli prístupné širokej verejnosti nielen cenou, ale aj nezávislým obsahom.

Joseph Pulitzer sa narodil 10. apríla 1847 v meste Makó v  Uhorsku (dnes Maďarsko). Od detstva mal problémy so zrakom. Keď ho v rodnej krajine odmietli vziať do armády, emigroval do Spojených štátov amerických (USA). Stal sa vojakom, po občianskej vojne zostal žiť na juhu USA v meste St. Louis. Tu sa pretĺkal v rôznych príležitostných zamestnaniach, študoval angličtinu a právo a prispieval do nemeckého denníka Westliche Post.

Ambiciózny a tvrdo pracujúci Pulitzer sa v roku 1872 stal majiteľom týchto novín a v roku 1878, keď získal ďalšie noviny The Evening Dispatch, z oboch vytvoril Post-Dispatch. Lekári mu kvôli zhoršujúcemu sa zdravotnému stavu odporúčali zmeniť podnebie. Cestou na liečebný pobyt do Európy v roku 1883 sa zastavil v americkom New Yorku, kde sa mu naskytol výhodný obchod - kúpil noviny New York World, a tak z cestovania nebolo nič. Pulitzera vtiahlo do víru budovanie vydavateľského impéria. V roku 1887 založil denník New York Evening World a stal sa najsilnejším vydavateľom periodickej tlače v USA. Nad svojím vydavateľským impériom si zachoval vplyv aj neskôr, keď už bol takmer slepý.

V testamente z roku 1904 určil dva milióny dolárov z pozostalosti na založenie školy pre žurnalistov na Kolumbijskej univerzite. Ďalšia jeho vôľa, udeľovanie novinárskych cien nesúcich jeho meno, bola splnená v roku 1915. Prvé novinárske ceny odovzdali na základe odporúčania výboru Kolumbijskej univerzity v roku 1917. Podľa Pulitzerovho závetu sa odovzdávali štyri ceny za žurnalistiku, štyri za umenie v kategóriách americký román, americká dráma inscenovaná v New Yorku, kniha o histórii USA, životopis amerického občana a udeľovali sa štyri štipendiá. Dnes sa okrem toho udeľujú aj špeciálne ceny.

Ocenenie za poéziu bolo pridané do zoznamu v roku 1922, od roku 1962 je oceňovaná aj literatúra faktu. Ďalšia zmena nastala v roku 1999. Od tohto roku sa o ceny v kategórii služba verejnosti mohli uchádzať aj príspevky publikované na internete s podmienkou, že médium má aj tlačenú formu. Od roku 2006 túto možnosť rozšírili na všetky kategórie a v roku 2009 sa upustilo od podmienky tlačenej podoby.

V súčasnosti sa Pulitzerových 14 cien v kategórii žurnalistika a päť v kategóriách literatúra, dráma a hudba odovzdávajú v máji na slávnostnej ceremónii na pôde Kolumbijskej univerzity mesiac po vyhlásení ich držiteľov za predošlý rok. Slávnosť sa organizuje od roku 1984. Dovtedy sa ceny posielali laureátom poštou. V roku 2008 sa pristúpilo aj k oceňovaniu populárnej hudby.

Zakladateľ tejto ceny Joseph Pulitzer zomrel 29. októbra 1911 na svojej jachte v americkom Charlestone vo veku 64 rokov.