Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Výstava Strieborné tváre predstaví slovenských filmárov

Foto: TASR

Miro Nôta fotografoval portrétované osobnosti v ich obľúbenom prostredí. Podľa neho je dôležité, aby boli stotožnené so samotným fotografovaním.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Výstavu fotografií Mira Nôtu s názvom Strieborné tváre chystajú v bratislavskom Kine Lumiére. Jej návštevníkom predstaví súbor 30 portrétov známych tvorcov slovenského filmu z obdobia posledných desiatich rokov. "Predstavuje slovenských režisérov, kameramanov, scenáristov i ďalšie osobnosti, ktoré väčšinou stoja v pozadí filmu," informovala TASR tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

Súčasťou výstavy sú portréty, ktoré vznikli pre publikáciu Filmové profily, pre časopisy DVD edícií Slovenský film, mesačník Film.sk, ale aj pri iných stretnutiach. Výber fotografií je len zlomkom z rozsiahleho archívu fotografa Mira Nôtu a podľa kurátorky výstavy Michaely Bosákovej zo Stredoeurópskeho domu fotografie (SEDF) "bol urobený tak, aby výstava ukázala najmä emócie, silu osobnosti a tvár, ktorá sa nám predstavuje cez svoje filmy, a ktorú obyčajne neregistrujeme".

Miro Nôta fotografoval portrétované osobnosti v ich obľúbenom prostredí. Podľa neho je dôležité, aby boli stotožnené so samotným fotografovaním. "Ľudí nechávam samých určiť si čas, miesto, aj to, ako prídu oblečení. Pre portrét to je nesmierne dôležité. Chcem, aby boli maximálne uvoľnení, aby boli vo vlastnom prostredí, kde sa cítia príjemne, bezpečne a sú si istí," vysvetlil fotograf.

Návštevníci kina uvidia na výstave viaceré osobnosti slovenskej kinematografie. Sú medzi nimi napríklad režiséri Peter Solan, Martin Hollý, Tibor Biath, Jozef Zachar, Martin Ťapák, Dušan Trančík, kameramani Stanislav Szomolányi, Richard Krivda alebo Igor Luther, ale aj dramaturg a scenárista Albert Marenčin a ďalší. Mladšiu generáciu reprezentujú Robert Kirchhoff, Peter Kerekes, Juraj Lehotský, Zuzana Piussi, Eva Borušovičová, Mariana Čengel Solčanská či Miro Remo. Tvorbu v tejto oblasti Miro Nôta nepovažuje za uzavretú: "Máme veľa osobností, ktoré pre slovenský a svetový film veľa spravili, no z rôznych dôvodov v mojej zbierke chýbajú, Dušan Hanák, Miloslav Luther, Alexander Strelinger i ďalší. Rád by som ich odfotil."

Výstavu Strieborné tváre organizujú SFÚ a SEDF, koná sa pri príležitosti 50. výročia SFÚ. Vernisáž sa uskutoční v stredu 13. novembra o 19.00 hodine. Portréty slovenských filmárov si môže verejnosť pozrieť do konca decembra denne počas premietania, vždy od 18.00 do 21.00 hodiny.