Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vynovené bývalé kasárne pozývajú na festival Leto v parku v Košiciach

Prehliadka priestorov Kasární/Kulturparku v Košiciach 31. júla 2013. Na snímke pohľad na zrekonštruované interiéry budov bývalých kasární a vojenských skladov. Foto: TASR/František Iván

Jedným z headlinerov festivalu je Pražský výběr a IAMX.

Košice 31. júla (TASR) - Multižánrový košický festival Leto v parku prináša v auguste okrem silného hudobného programu divadelné predstavenia pre deti i dospelých, filmové projekcie a literatúru. Hlavnými hudobnými ťahákmi budú kapely Pražský výběr a IAMX.

Festival patrí k zostave letného programu obyvateľov a návštevníkov Košíc už päť rokov. Vynovený areál Kasárne/Kulturpark sa premení na osviežujúcu mestskú oázu kultúry a oddychu na takmer celý mesiac. Leto v parku sa začína v sobotu 3. augusta a potrvá do 25. augusta, festivalové dní budú po víkendovom otvorení vždy od stredy do nedele.

Skladba hudobného programu je pestrá, jej cieľom je pokryť viacero hudobných žánrov: "Snažili sme sa ponúknuť zaujímavých interpretov rôznych hudobných štýlov, ktorí by oslovili čo najširšie publikum. Chceme, aby si v našom hudobnom programe každý prišiel na svoje, našiel si niečo, čo sa mu páči," približuje produkčný manažér Daniel Franko.

Prehliadka priestorov Kasární/Kulturparku v Košiciach 31. júla 2013. Na snímke pohľad na zrekonštruované budovy bývalých kasární a vojenských skladov.
Foto: TASR/František Iván
V programe festivalu sa popri rockeroch z Pražského výběru objavujú aj provokujúci búrliváci IAMX, éterická Iva Bittová so skupinou Čikori, česká hiphopová legenda PSH a ďalší. Slovenskú hudobnú scénu budú reprezentovať známi interpreti ako Vidiek, Love 4 Money, ale i menej zvučné mená ako Purist, Frequency, From our Hands, Slow Flow, Talkshow. "Návštevníkom chceme priblížiť aj menej známe mená, ktorých kvalita si však zasluhuje, aby im bol poskytnutý priestor," vysvetlil Franko.

Na úvodný sobotňajší trojkoncert festivalu je voľný vstup. Odštartujú ho mladíci z rock’n’rollovej kapely Walter Schnitzelsson, večer bude pokračovať vystúpením rappera Veca. Zavŕšením prvého dňa bude koncert skupiny Hex, vytrvalci sa však môžu vybrať na afterpárty s DJ Tomášom Hafnerom, ktorá sa bude konať v interiéri.

Festival priťahuje pozornosť na priestor Kasární/Kulturpark, zrekonštruovaný v rámci projektu Európske hlavné mesto kultúry 2013 ."Chceme, aby ľudia pochopili jeho zmysel a význam. Nie je to len úzko špecializované kultúrne centrum. Naopak, je to miesto pre prieniky a presahy na všetky základné úrovne projektu Košice 2013. Práve prienik a špecifické zameranie, na rozdiel od ostatných festivalov, ukazuje na areál Kasární/ Kulturparku, čím by v budúcnosti mali byť," konštatoval riaditeľ neziskovej organizácie Košice 2013 Ján Sudzina. V sprievodnom programe festivalu sa objavujú diskusie na tému Kasárne/Kulturpark, či už o ich architektúre a dizajne, obsahu a vízii, ako aj o spolupráci s inými projektami, pôsobiacimi pod hlavičkou Košice 2013.



Jedným z headlinerov festivalu je Pražský výběr. Do Košíc príde v pôvodnej zostave na čele so skladateľom, spevákom a občianskym aktivistom Michalom Kocábom. Podľa basgitaristu kapely Viléma Čoka sa fanúšikovia môžu tešiť na všetky kľúčové hity z kariéry Pražského výběru, ale aj ďalšie prekvapenia. Svoj koncert odohrá Pražský výběr 16. augusta o 19.00 h.

Organizátori podujatia pripravili aj bohatý sprievodný program. Na návštevníkov čakajú tanečné a hudobné workshopy, letná čitáreň či požičovňa piknikových diek. Oku lahodiaca bude výstava dvojice súčasných autorov Milana Housera a Adama Szentpéteryho Geometrické polia, na ktorú pozýva umelecký riaditeľ Košice 2013 Vladimír Beskid: "Vernisáž výstavy bude v sobotu o 17.00 h v priestoroch Galérie Alfa. Zameraním výstavy zároveň nastavujeme smerovanie výtvarnej dramaturgie pre Kasárne/Kulturpark. Aj samotný názov Alfa (názov centrálnej budovy, kde sa galéria nachádza) poukazuje na jej zameranie na diela súčasnej a nastupujúcej generácie umelcov."

Program festivalu je na webstránke www.letovparku.sk.