Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

V Pezinku pripravujú prehliadku amtérskeho divadla v regióne

Malokarpatské osvetové stredisko v Modre organizuje 15. apríla regionálnu postupovú prehliadku v Pezinku.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Blíži sa termín krajskej súťažnej prehliadky Divadelné konfrontácie, z ktorej budú nominované kolektívy na vyššie postupové súťaže, ktoré vyvrcholia na celoštátnej scénickej žatve amatérskeho divadla Exit 2012 v Levoči. Malokarpatské osvetové stredisko v Modre organizuje 15. apríla regionálnu postupovú prehliadku v Pezinku. Podľa členky organizačného tímu Anny Píchovej by akcia mala plniť aj úlohu metodickú, prezentačnú i vzájomnej konfrontácie.

Celoštátna postupová súťaž amatérskeho divadla je koncipovaná ako prehliadka amatérskych divadelných súborov dospelých, ktoré vo svojej inscenačnej praxi reflektujú zákonitosti divadla ako umeleckého druhu a ich adresátom je dospelé publikum. Prehliadka vytvára priestor na prezentáciu, vzájomné porovnanie a inšpiráciu amatérskych divadelných súborov.

Vyhlasovateľom celoštátnej postupovej súťaže je Národné osvetové centrum. Súťaž je viacstupňová, môže sa na nej zúčastniť každý neprofesionálny záujemca a neprofesionálne divadelné kolektívy, ktoré inscenujú literárne, dramatické alebo autorské texty. Na súťaži sa, naopak, nemôžu zúčastniť profesionálne divadelné kolektívy, vrátane súborov z profesijných škôl. Krajské stupne súťaže organizujú vybrané regionálne osvetové strediská do 29. apríla.

Do vyššieho stupňa súťaže budú súbory a inscenácie navrhnuté na posúdenie Programovej rade, ktorá na svojom zasadnutí nominuje inscenácie do postupových vyšších stupňov. Hlavným kritériom hodnotenia je odborná úroveň a umelecká kvalita inscenačného tvaru. Regionálne divadelné konfrontácie 15. apríla v Pezinku organizuje Úrad Bratislavského samosprávneho kraja a Malokarpatské osvetové stredisko v Modre.