Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Tisícročná včela priletí do nitrianskeho divadla už tento víkend

Na snímke herci zľava Marcel Ochránek, Martin Nahálka a Martin Šalacha počas generálnej skúšky 14. novembra 2013. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Inscenácia upriami pozornosť na osudy troch generácií rodiny Pichandovcov.

Nitra 14. novembra (TASR) – Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvedie už tento víkend premiéru pôvodného slovenského muzikálu Tisícročná včela.

Román spisovateľa Petra Jaroša zdramatizoval Martin Kákoš, ktorý bude hru aj režírovať. Spoluautormi muzikálu sú aj Kamil Peteraj a Vašo Patejdl. Šéfdramaturg DAB Svetozár Sprušanský zdôraznil, že muzikál nie je kópiou filmovej verzie Tisícročnej včely, ale ide o celkom nové spracovanie. Podľa jeho slov je Tisícročná včela divadelnou metaforou o Slovensku a Slovákoch. O schopnosti vzdorovať osudu, slobodne a naplno žiť a vydobyť si miesto na svete.

"Je to trošku nielen pohľad do minulosti, ale je to aj taký pohľad na to, ako náš slovenský národ fungoval, funguje a bude fungovať, na akých mravných a ľudských hodnotách. Tá rodina je akoby základom preto, aby mohlo povedzme úspešne existovať nie len to rodinné spoločenstvo, ale aj to spoločenstvo obce, národa, alebo ďalšie širšie spoločenstvá," povedal Sprušanský.



Tri generácie

Na snímke vpredu herečka Eva Pavlíková počas generálnej skúšky 14. novembra 2013.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Inscenácia upriami pozornosť na osudy troch generácií rodiny Pichandovcov. Diváci sa stretnú s vášnivým včelárom, svojským dedinským filozofom, zberateľom starých máp, milovníkom geografie, žien a sladkého vína Martinom Pichandom. S jeho dobroprajnou, trošku hašterivou manželkou Ruženou a s ich troma deťmi. Rozvážnym murárom Samom, právnikom Valentom i s Kristínou, ktorá tragicky stráca manžela Adama Sroka. Nebudú chýbať ani ďalšie postavy Jarošovho románu.

"Náš príbeh, to je pestrá galéria väčších aj menších postáv, ich stretnutí, úsmevných aj dramatických, dýchajúcich životnou pravdivosťou, uveriteľnosťou, ale aj nepredvídateľnou osudovosťou či fantastikou. Ide o muzikál, ktorý viac menej nemá ústredného hlavného hrdinu. Hlavným hrdinom je obec, alebo mestečko Hybe a jej obyvatelia. Takže bude to muzikál, kde každý z tých predstaviteľov, hercov, alebo postáv má svoje rovnocenné miesto," hovorí Sprušanský.

DAB uvedie muzikál Tisícročná včela v premiére 15. a 16. novembra 2013 vo Veľkej sále divadla.

Na snímke herci Roman Poláčik a Alena Pajtinková počas generálnej skúšky 14. novembra 2013.
Foto: TASR/Henrich Mišovič