Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Súťaž Fatt Kools má víťaza Fallgrapp z Dubnice nad Váhom

Foto:

Súťaž Fatt Kools organizovaná značkou vlasového stylingu Taft Looks, ktorá hľadá hudobníkov a skladateľov, má nového víťaza. Odborná porota ocenila najmä jeho originálny prístup a odvahu.

Bratislava 31. júla 2012 (TERAZ.sk) – Súťaž Fatt Kools má ďalšieho víťaza. Porotu v aktuálnom kole najviac zaujal projekt Fallgrapp, za ktorým stojí Juraj Líška z Dubnice nad Váhom. Interpret získal najviac hlasov odbornej poroty, ktorá ocenila najmä jeho originálny prístup a odvahu. “Vybrali sme hudobníka, ktorý má najväčší potenciál využiť výhru – nahrávanie v štúdiu a mastering,” vysvetľuje jedno z kritérií člen poroty Martin “Fefe” Žúži (Hex).

Projekt pre talenty, Súťaž Fatt Kools organizuje spoločnosť Henkel Slovensko, značka vlasovej kozmetiky Taft Looks a Rádio_FM. Ambíciou projektu je vytvoriť priestor na prezentáciu originálnej hudobnej tvorby mladých talentovaných ľudí. Tým najlepším vytvorí podmienky pre čo najlepší štart ich kariéry. Víťazi jednotlivých kôl budú mať možnosť spolupracovať s profesionálnymi hudobníkmi a producentmi.

Ocenení boli aj skladatelia
Aktuálne kolo prinieslo doteraz najvyššiu účasť. Do súťaže bolo zaradených až 51 skladieb pričom porota hodnotila nahrávky, v ktorých speváci prespievali súťažný track. “Nakoniec sme sa však rozhodli, že udelíme cenu skladateľovi, lebo skutočne prišli veľmi kvalitné nahrávky. Speváčky, ktoré nám poslali svoje verzie pesničky však určite zaujali a majú slušný potenciál,” povedal Žúži.

Hodnotila sa originalita
Víťazom hlasovania návštevníkov stránky fattkools.sk sa stali The Rocksberry. „Množstvo fanúšikov chcelo opäť skúsiť šťastie so svojou originálnou tvorbou a preto sme sa rozhodli toto kolo rozšíriť z čisto speváckeho aj na skladateľské a ukázalo sa to ako dobrý krok,“ hovorí Alex Suja, Brand Manager spoločnosti Henkel Slovensko, podľa ktorého bol tento ročník rekordný nielen v počte skladieb, ale aj v kvalite účastníkov.

„Mnohé skladby, ktoré sa zapojili do Fatt Kools majú až prekvapivo vysokú úroveň, až som sa čudoval, že o mnohých z nich sme ešte nepočuli,“ hovorí šéfredaktor Rádia_FM Dušan Vančo. „Mám pocit, že porota vybrala veľmi dobre. Skladba Ľadový útes od zoskupenia Fallgrapp má slušný potenciál a tešíme sa na výsledok, ktorý vzíde z profi nahrávania. Verím, že sa nám opäť podarí nájsť interpreta do nášho playlistu,“ dodáva.
Už prvé kolo súťaže našlo pre Rádio_FM hudobníka, ktorý sa dodnes objavuje na vlnách stanice.



„Boli sme príjemne prekvapení kvalitou súťažiacich a vzhľadom na ich žánrovú pestrosť neverím, že by mohli dostať priestor inde, než v tejto súťaži a nikdy o nich nepočuť, by bola škoda,“ dopĺňa predseda poroty Martin „Fefe“ Žúži. „Mnohé skladby by som síce označil za šedý priemer, ale vyslovene zlých bolo minimum. Tých, ktoré zaujali bolo asi najviac od štartu súťaže a nie je to fráza, keď poviem, že sme ako porota mali ťažkosti vybrať toho najlepšieho. Tesnejšie to ani nemohlo byť,“ dodal Fefe.

Dva talenty už boli objavené
V rámci projektu Fatt Kools sa už podarilo objaviť dva nové hudobné talenty. Prvým bol Martin Nemček z Bratislavy so svojim projektom Heart Skipping Beats a skladbou Balance, ktorá sa nakoniec dostala aj do rotácií Rádia_FM. V druhom kole súťaže jeho skladbu remixovala dvadsiatka hudobníkov a víťazom sa stal Roman Ružanský aka ROSE z Bratislavy. Zaujímavosťou je, že je to prvý remix, ktorý autor vo svojom živote urobil.

Projekt je partnerom kategórie nováčik roka hudobných cien Radio_Head Awards, kde sa za rok 2011 stal víťazom Dynamo Team. Ochranné krídla a odborný dohľad nad celým projektom prevzali známe mená z oblasti slovenskej hudobnej tvorby a to Peter Dudák a Martin Žuži (členovia skupiny Hex). Partnerom súťaže Fatt Kools sa v roku 2012 stal portál teraz.sk spravodajskej agentúry TASR.

Viac o projekte Fatt Kools nájdete na www.fattkools.sk a www.facebook.com/fattkools
Informoval Marek Bezák