Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

SND uvedie svetovú premiéru opery Dorian Gray

Tlačová konferencia Slovenského národného divadla k premiére inscenácie opery Ľubice Čekovskej s názvom Dorian Gray. Na snímke dirigent Christopher Ward. Foto: TASR/Michal Svítok

Réžiu má nemecká režisérka, rodáčka z Regensburgu Nicola Raab, ktorá patrí k mladšej generácii medzinárodne etablovaných operných tvorcov.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Opera Slovenského národného divadla (SND) pripravuje na piatok 8. novembra a sobotu 9. novembra svetovú premiéru opery Dorian Gray slovenskej skladateľky Ľubice Čekovskej. Na námet kultovej literárnej predlohy Oscara Wilda libreto napísala známa kanadská spisovateľka a scenáristka Kate Pullinger. Obe autorky sa v novom opuse zaoberajú znepokojujúcimi otázkami fyzických a duchovných podôb krásy a zla.

Réžiu má nemecká režisérka, rodáčka z Regensburgu Nicola Raab, ktorá patrí k mladšej generácii medzinárodne etablovaných operných tvorcov. Scénu a kostýmy vytvorili Anne Marie Legenstein a Alix Burgstaller, dramaturgom je Slavomír Jakubek. Dielo hudobne naštudoval anglický dirigent Christopher Ward. Hlavnú postavu Doriana Graya v alternácii stvárnili americký tenorista Eric Fennell a írsky tenorista Eamonn Mulhall. V ďalších úlohách sa v alternáciách predstavia Helena Becse-Szabó, Katarína Juhásová-Štúrová, Terézia Kružliaková, Jitka Sapara-Fischerová, Denisa Hamarová, Denisa Šlepkovská, Martin Gylmesi, Róbert Remeselník, Ján Ďurčo, František Ďuriač, Ján Galla, Martin Malachovský, Aleš Jenis a Pavol Remenár.

Operu Dorian Gray skomponovala Ľubica Čekovská


Operu Dorian Gray skomponovala Ľubica Čekovská na objednávku Opery SND a zaznie vo svetovej premiére v rámci medzinárodného festivalu súčasnej hudby World New Music Days 2013 a festivalu Melos Étos.

Ľubica Čekovská je absolventkou Vysokej školy múzických umení v Bratislave. Kompozíciu študovala u profesora Dušana Martinčeka, neskôr na Royal Academy of Music v Londýne u profesora Paula Pattersona. Absolvovala tiež kompozičné kurzy u Roberta Saxtona, Thomasa Adésa, Arva Pärta a Harrisona Birtwistlea. V sezóne 2010/2011 bola rezidenčnou skladateľkou Filharmonického orchestra Altenburg-Gera, od roku 2008 je členkou umeleckej rady festivalu Pražská jar. Je domovskou skladateľkou renomovaného nemeckého vydavateľstva Baerenreiter. Žánrový rozptyl skladateľky je neobyčajne veľký, zahŕňa komorné, symfonické, inštrumentálne i vokálne diela, a tiež scénickú a filmovú hudbu. Jej kompozície boli uvedené na mnohých hudobných festivaloch. Prvou skúsenosťou skladateľky s hudobno-dramatickým žánrom bol kolektívny skladateľský projekt As Time Goes By v Štátnej opere Hannover (2005). Dorian Gray je prvým celovečerným operným opusom Ľubice Čekovskej.



„Samotná téma Dorian Gray je veľmi silná, téma o deštrukcii ľudskej duše, formovania z dobrej aj zlej stránky. Celý ten princíp dualizmu dobra a zla je zjavný, je to možno tak trochu pre dnešnú dobu zaujímavé v tom, že kladie veľké nároky na to, aby sme dobre vyzerali. Je to dobrá vec, ale aby sme nezabúdali na svoje vnútro, aby sme sa vyhli zlým spoločnostiam a formovali seba,“ uviedla k téme opery skladateľka Ľubica Čekovská.



Podľa slov autorky na diele pracovala prakticky každý deň skoro dva a pol roka. Bolo to veľa práce, ale veľmi som si to užívala od začiatku až do konca. Výborné libreto, s ktorým sa mi dobre robilo, bolo to akoby na jeden dych, aj keď dva a pol roka je dlhá doba,“ dodala Čekovská pre TASR.