Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Slovensko-rakúska výstava predstavuje zachránené kultúrne hodnoty

Ilustračný záber. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Okrem umeleckých historických predmetov a dennej potreby sú tam i zvukové svedectvá obyvateľov Marcheggu ako dokumenty doby.

Bratislava/Marchegg 23. júna (TASR) - Výstava Slovenského národného múzea (SNM), Národopisného múzea vo Viedni a mesta Marchegg s názvom "Pripraviť sa, poklad, štart! Putovanie za hodnotami" je v kaštieli tohto prihraničného rakúskeho mesta. Zároveň je súčasťou projektu "Treasures. Poklady strednej Európy. Kultúra, príroda, hudba," ktorý je finančne podporený z programu Interreg V-A SK–AT.

"Expozícia predstavuje vyše 200 predmetov a je súčasťou širšieho projektu na záchranu kultúrneho dedičstva. Okrem toho, že predmety sú reštaurovaním obnovené, projektom vzniknú dva depozitáre pre zbierky na Bratislavskom hrade. Zo sumy viac ako päť miliónov eur tiež bude financovaná rekonštrukcia kaštieľov v Dolnej Krupej a Marcheggu. Návštevníci výstavy naposledy uvidia súčasný stav rakúskeho kaštieľa. Ten sa po nej zatvorí a v plnej kráse bude otvorený pre ich krajinskú výstavu v roku 2022," konštatoval na sobotnej (22. 6.) vernisáži riaditeľ Historického múzea SNM Peter Barta.

Aj podľa spolukurátorky slovenskej expozície Magdalény Mrázovej projekt vznikal niekoľko rokov. Spočiatku boli dvaja vystavujúci partneri: Historické múzeum SNM a múzeum z Viedne. Neskôr pribudlo Hudobné múzeum SNM Dolná Krupá a teda aj výber z ich predmetov. Tie sú umelecky hodnotné, historicky zaujímavé a cenné, tiež z ľudového umenia, keďže prezentácia je zameraná na národopisné exponáty. Tie sa začali zbierať po vzniku Československej republiky v roku 1918 a ich fond v Historickom múzeu obsahuje takmer 25.000 predmetov.

Vo výbere je habánsky džbán s bocianom, črpák, z drôtu upletený drotár v životnej veľkosti, kraslica, maľované truhlice, svadobný čepiec, náhrobný kríž, ždiarska valaška, Levočská Madona, hlásnikov roh, korýtkové husle, trojhlasné gajdy, kôrová basa či z roku 1928 Baňa vo fľaši od Jozefa Červeňa z Banskej Štiavnice.

"Unikátmi sú maľba na skle šaštínskej piety z rokov 1870 – 1980 a zo Starých Hôr plastika nosená na procesiách v nadživotnej veľkosti, odetá v drahých látkach. Vzácne sú sakrálne plastiky, ktoré po likvidácii kláštorov v 50. rokoch 20. storočia boli masovo ničené. Na tom sa podieľali aj školopovinné deti zmanipulované učiteľmi, ktoré ako komunistické úderky vyhadzovali sochy z kaplniek a zachraňovali ich ľudia," uviedla Mrázová pre TASR.

Okrem umeleckých historických predmetov a dennej potreby sú tam i zvukové svedectvá obyvateľov Marcheggu ako dokumenty doby. Tým je aj ožívajúci príbeh barokového kaštieľa s okolitou lužnou prírodou, na ktorú sa možno pozerať i z hojdacích sietí v expozícii. Dokumentom doby je tiež očkovací preukaz z roku 1847 a ďalšie exponáty z viedenského múzea. Na prehliadkovej trase okolia kaštieľa je raritné a vzácne hniezdenie kolónie bocianov.

Výstava v nemeckom a slovenskom jazyku potrvá do 15. septembra. Okrem pondelka je otvorená denné od 9.30 do 16.00 hodiny.