Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Slovenská filharmónia nahrala Slovenské tance Petra Breinera

Slovenská filharmónia, ilustračná snímka. Foto: Slovenská filharmónia/Ján Lukáš

Breiner k uvedeniu hudobnej novinky uviedol, že asi pred 15 rokmi dostal objednávku aranžovať Brahmsove Uhorské tance pre Londýnsky symfonický orchester.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Slovenská filharmónia (SF) nahrala a v predvianočnom období na dvoj CD vydala Slovenské tance Petra Breinera. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SF Martina Tolstova.

Breiner k uvedeniu hudobnej novinky uviedol, že asi pred 15 rokmi dostal objednávku aranžovať Brahmsove Uhorské tance pre Londýnsky symfonický orchester. "Bola to zaujímavá práca, lebo som vlastne pokračoval v tom, čo začali Brahms a Dvořák – v inštrumentácii klavírnej skladby pre orchester," doplnil s tým, že tento projekt mal aj rôzne iné, takmer rodinné súvislosti: "Antonín Dvořák, ktorý je mojím skladateľským pradedkom, inštrumentoval Uhorské tance ako prvý, a ja, jeho prapravnuk, ako zatiaľ posledný. Dokončil som všetky, ktoré Brahms s Dvořákom nestihli."

Počas práce Breinerovi napadlo, že takmer všetky okolité, dokonca i nesusediace národy v Európe i mimo nej už majú, podobne ako Maďari od Brahmsa, nejakú podobnú klasickú orchestrálnu kolekciu, založenú na folklórnom materiáli. "Česi majú Slovanské tance od Dvořáka, Nemci Nemecké od Mozarta, Španieli Španielske tance od Granadosa (aj im som ich inštrumentoval), Kubánci od Coplanda, Rumuni od Bartóka, Francúzi od Hindemitha, Angličania, Íri a Škóti od Arnolda, Bavori od Elgara, Afričania a Indovia od Villu-Lobosa, mohli by sme pokračovať veľmi dlho. Tak som si povedal, že slovenskú kolekciu urobím ja," vysvetlil genézu Slovenských tancov dirigent, klavirista, skladateľ, aranžér a publicista.

Nové dvoj CD SF Slovenské tance Petra Breinera je v predaji v pokladnici SF.