Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Sledovali sme ONLINE: Posledná rozlúčka s legendárnym Karlom Gottom

Čestná stráž nesie rakvu s telesnými pozostatkami zosnulého českého speváka Karla Gotta po zádušnej omši v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade 12. októbra 2019 v Prahe. Lúčenie sa so zosnulým českým spevákom Karlom Gottom pokračovalo aj v sobotu, na ktorú vláda ČR vyhlásila štátny smútok. V Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade sa konala zádušná omša, na ktorej si umelca uctili pozvané osobnosti. Foto: FOTO TASR/AP

Pohreb Karla Gotta so štátnymi poctami v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade ste mohli s nami sledovať minútu po minúte.

Bratislava/Praha 12. októbra (Teraz.sk/TASR) - Vo veku 80 rokov zomrel prvého októbra legendárny československý spevák Karel Gott. V piatok sa s ním na českom Žofíne lúčila verejnosť, v nedeľu mal v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade pohreb so štátnymi poctami. Poslednú rozlúčku sme sledovali ONLINE.



12:47
Zbohom, maestro! Ďakujeme, že ste poslednú rozlúčku s Karlom Gottom, sledovali spolu s nami.


12:40
Na nádvorí Pražského hradu sú stovky ľudí. Okrem tých, čo sa prišli s umelcom rozlúčiť, aj zvedaví turisti. Atmosféru umocňuje pieseň Srdce nehasnou, ktorú Gott naspieval s dcérou Charlottou.

12:36
Hradná stráž už umiestnila truhlu umelca do pohrebného vozu. Posledná rozlúčka končí.

12:33
Rakvu vynášajú pred katedrálu za tónov Bachovej skladby.

12:30
Smútočný sprievod odprevádza pieseň Už z hor zní zvon v podaní Karla Gotta.

12:26
Čestné stráže z katedrály odnášajú truhlu zosnulého umelca, v pozadí znejú zvony.

12:24
"Aj tebe, Bože, jeho koncert odporúčam...nech si s tebou osladí kávu o trochu viac," zaznelo v príhovore kňaza Zbigniewa Czendlika. Vo svojej reči viackrát použil texty Gottových najväčších hitov.

12:19
Medzi smútiacimi sú aj herci Bolek Poĺívka, Miroslav Donutil, Karel Šíp, Kateřina Brožová, speváci Michal David, Aleš Brichta, Janek Ledecký, Helena Vondráčková, Martin Chodur, Miroslav Žbirka, moderádor Leoš Mareš či hokejista Jaromír Jágr.

12:16
Dávidov žalm číta Gottov ošetrujúci lekár Marek Trněný. V krátkom príhovore prezradil, že spevák ho posledné týždne žiadal, aby mu čítal žalmy aj v nemocnici.

12:13
Odišiel zmierený a s čistým štítom, uviedla Bohdalová. "Karel, počítaj tam so mnou a drž mi miesto, mám pre teba skvelý židovský vtip," ukončila s humorom svoj prejav umelcova blízka priateľka.

12:08
Herečka Jiřina Bohdalová vysvetlila, že pôvodne mal Karel Gott hovoriť na jej poslednej rozlúčke. Tento sľub nedodržal. "Inak jeho slovo vždy platilo," povedala herečka. Pripomenula spevákovu spravodlivosť, pracovitosť, ale aj zmysel pre humor.

12:04
Po piesni Pie jesu v podaní Lucie Bílej a Vojta Dyka sa trúchliacim prihovára herečka Jiřina Bohdalová.

11:55
Skladbu Panis Angelicum spieva počas prijímania tenorista Štefan Margita a sopranistka Eva Urbanová.

11:38
Verejnosť môže rozlúčku s Karlom Gottom sledovať na veľkoplošných obrazovkách na Hradčianskom námestí a na treťom nádvorí Pražského hradu.

11:36
Speváčka Lucie Bíla spieva pieseň Ave Maria.

11:31
Modlitbu prednášajú herci Jiří Bartoška a Dagmar Havlová.

11:28
Kardinál Duka v kázni vyzdvihol Gottov "dlhý a naplnený život", ale aj jeho krásny hlas, umenie interpretácie a nezameniteľný úsmev. Pripomenul, že spevák prerazil v náročných časoch, pre mnohé svoje kroky si sám spevák spytoval svedomie, no súdiť ho nie je nutné. "

11:22
Medzi hosťami sú aj zástupcovia Slovenska - premiér Peter Pellegrini a predseda parlamentu Andrej Danko.

11:21
Po žalme sa číta sa z evanjelia podľa Mareka.

11:17
V prvej rade sedí vdova Ivana Gottová, po boku má dcéry Charlotte Ellu a Nelly Sofiu.

11:13
Z Písma čítala speváčka Eva Pilarová.

11:10
Omšu celebruje kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský.

11:00
Všetkých 800 hostí je už v katedrále, začína sa posledná rozlúčka.

10:51
V piatok sa so zosnulým spevákom prišlo do pražského Žofína prišlo rozlúčiť asi 49.000 ľudí. Rozlúčka s obľúbeným spevákom sa skončila okolo polnoci. Do veľkej sály paláca sa nakoniec dostali všetci záujemcovia, ktorí si vystáli rad. Na vstup sa čakalo v priemere okolo dvoch hodín.
Ľudia prichádzajú na verejnú rozlúčku so zosnulým českým a československým spevákom Karlom Gottom v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe v piatok 11. októbra 2019.
Foto: TASR/AP


10:40
V Českej republike je v deň poslednej rozlúčky s Karlom Gottom vyhlásený štátny smútok.

10:30
Pohreb maestra Gotta sa oficiálne začne v katedrále sv. Víta o jedenástej. Takto vyzerá smútočné parte.
Parte Karla Gotta.
Foto: karelgott.com


PROFIL KARLA GOTTA
Karel Gott sa narodil v 14. júla 1939 v Plzni. Po presťahovaní do Prahy sa vyučil za elektromontéra v ČKD. Jeho otec vždy trval na tom, aby získal poctivé remeslo. Matka zase podporovala jeho lásku k hudbe.

Od roku 1957 začal amatérsky spievať, rok na to sa zúčastnil na súťaži Hledáme nové talenty v pražskom Slovanskom dome. U publika mal úspech, u odbornej poroty však nie. Začal pravidelne vystupovať v známych pražských kaviarňach Alfa a Vltava. V roku 1960 opustil zamestnanie v ČKD a urobil skúšky na konzervatórium. Študoval spev u Konstantina Karenina.

Karel Gott (1939-2019), najvýznamnejší a najpopulárnejší spevák v dejinách česko-slovenskej populárnej hudby.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Prvým výraznejším úspechom bola v roku 1962 jeho účasť v programe Československej televízie Hledáme písničku pro všední den.

V roku 1963 dostal angažmán v pražskom Divadle Semafor. Jiří Suchý a Jiří Šlitr pre Gotta napísali jeho prvý hit, Oči máš sněhem zaváté. Jeho popularita bleskovo rástla a Karel Gott po prvý raz zvíťazil v ankete Zlatý slávik.

V roku 1965 s bratmi Ladislavom a Jiřím Štaidlovcami založil vlastné hudobné Divadlo Apollo. Supraphon mu vydal prvú LP platňu s názvom Zpívá Karel Gott. V júni 1966 spevák získal prvú zlatú Bratislavskú lýru s piesňou Mám rozprávkový dom. Spoločnosť Artia vydala do zahraničia Gottovu prvú platňu pod názvom The Golden Voice Of Prague, ktorá mala úspech najmä v Nemecku.

Začiatkom roka 1967 podpísal Karel Gott zmluvu s nemeckou firmou Polydor, kde mu vyšiel prvý singel so skladbou Weisst du wohin?, ako aj prvý album Die goldene Stimme aus Prag. V nemecky hovoriacich krajinách so predalo 450.000 platní a Gott dostal skutočne prívlastok Zlatý hlas z Prahy.

Český spevák a legenda Karel Gott odohral koncert v Košiciach 17. októbra 2012. Koncert sa uskutočnil v Steel Aréne.
Foto: TASR/František Iván


Z hudobného divadla Apollo vznikol orchester Ladislava Štaidla, ktorý bol Gottovou sprievodnou skupinou celé dve desaťročia. (Hudobník a textár Jiří Štaidl zahynul v roku 1973 pri autonehode.)

Karel Gott zaznamenal ďalšie zahraničné úspechy. Koncertoval v československom pavilóne na svetovej výstave v Montreale, od júna 1967 potom účinkoval so skupinou Ladislava Štaidla v hoteli Frontier v Las Vegas, na pódiu, kde spieval aj Elvis Presley. V marci 1968 zastupoval Rakúsko na Veľkej cene Eurovízie s piesňou Tausend Fenster, ktorú zložil Udo Jürgens. V októbri 1968 získal zlatú medailu na festivale Zlatý kohút v Riu de Janeiro za pieseň Karla Svobodu a Jiřího Štaidla Lady Carneval.

Jeho popularitu potvrdzuje aj fakt, že od roku 1969 bol v ankete Zlatý slávik vždy prvý až do roku 1982, keď jeho sériu prerušil Miro Žbirka. Zvíťazil potom aj v rokoch 1983, 1984, 1989 a 1990.

Anketu obnovenú pod názvom Český slavík vyhral hneď v roku 1996 a prvenstvo si udržal až do roku 2017 s výnimkami rokov 1998 (Daniel Hůlka) a 2012 (Tomáš Klus). Gott je tak celkovo držiteľom 22 československých a 20 českých zlatých slávikov, má na konte viac ako 60 zlatých a sedem diamantových platní a dovedna nahral približne 2600 pesničiek.

Na snímke Karel Gott spieva so sprievodnou kapelou počas svojho koncertu v sále Grand Hotela Kempinski na Štrbskom Plese
Foto: TASR/Oliver Ondráš


V 70. a 80. rokoch dosahovala jeho popularita vrchol. Prakticky každý rok vydával nový album. Obľúbené boli v televízii vysielané programy Karel Gott v Lucerne. V roku 1977 získal titul zaslúžilý umelec, v roku 1985 národný umelec.

V roku 1990 Gott uvažoval o ukončení kariéry, no úspešné turné v Československu a Nemecku ho presvedčilo o opaku. V roku 1991 ho uviedli do Siene slávy hudobných cien Anděl a v roku 1992 sa jeho platňa Když muž se ženou snídá stala najpredávanejšou.

Karel Gott sa oženil 7. januára 2008 v Las Vegas, za manželku si vzal Ivanu Macháčkovú. Spolu majú dve dcéry, Nelly Sofiu a Charlotte Ellu. Z nemanželského vzťahu má Gott dve dospelé dcéry - Dominiku a Luciu.
V roku 2008 Gott získal trojnásobnú platinovú platňu Supraphonu za predaj svojich albumov. K 70. narodeninám mu vyšla v júli 2009 trojkompilácia Karel Gott 70 hitů a mesiac na to albumová kolekcia s názvom Mé písně — Zlatá albumová kolekce. Tá obsahuje 33 albumov z rokov 1965-92 a tri bonusové CD. Jubileum na veľkom koncerte s Gottom oslávilo 130 speváčok a spevákov pred 15.000 divákmi.

Karel Gott nepoľavil z pracovného tempa ani v ďalších rokoch: V apríli 2010 mu vyšiel album ľudových piesní s názvom Lidovky mého srdce. Vo februári 2011 vyšla dvojkompilácia Za lásku pálím svíci a v októbri 2011 swingový album Sentiment.

Na archívnej snímke z 17. júna 1968 Karel Gott strávil príjemné chvíle v peknom prostredí PKO v Bratislave.
Foto: TASR/Magda Borodáčová


V septembri 2012 nasledoval album Dotek lásky, v januári 2013 trojkompilácia s názvom Karel Gott zpívá písně s texty Jiřího Štaidla s podtitulom Konec ptačích árií a v máji 2013 záznam koncertu Karel Gott: O2 Aréna 2012. V novembri 2013 vyšiel album Láska je nádhera (Dotek lásky 2) a v júni 2014 DVD s názvom Noční král, ktorý obsahuje hity prvej dekády 21. storočia.

K 80. narodeninám vyšli v roku 2019 v Supraphone dve špeciálne kolekcie mapujúce najobľúbenejšie piesne počas takmer šiestich desaťročí Gottovej hudobnej kariéry. Výberovky vyšli 14. júna v dvoch kompletoch. Prvý s názvom Karel Gott 80/80 – Největší hity 1964–2019, druhý v exkluzívnom výpravnom 15CD Boxe pod názvom Karel Gott Singly – 300 písní z let 1962–2019. Ani na jednom titule nechýba aktuálny hit Srdce nehasnou, ktorý pre Gotta a jeho dcéru Charlotte Ellu zložil Richard Krajčo.

V roku 2015 spevákovi diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlín, ktorú prekonal. V septembri 2019 však verejnosti oficiálne oznámil, že trpí na akútnu leukémiu a podstupuje ambulantnú liečbu. Následkom ochorenia 1. októbra 2019 podľahol.

Prečítajte si aj: