Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Skupina Le Payaco vydáva výberový album Jukebox

Le Payaco Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Fanúšikovia skupiny a milovníci kvalitného analógového zvuku si album Jukebox môžu prvýkrát vychutnať aj na vinylovej platni.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Skupina Le Payaco vydáva dnes výberový album Jukebox. Novinka obsahuje to najlepšie z tvorby skupiny v období rokov 1999 až 2013. Známe sú hity Dobrý večer priatelia, Sadni si mi na kolená, Ochorel som smútkom belasým a Popový dážď, ale aj menej známymi skladbami Za lyžicu medu či Na drevenom koni.

"Výberovka rekapituluje a uzatvára jednu etapu našej tvorby. Pripravili sme ju tak, aby z nej mali poslucháči komplexný zážitok od prvej skladby až po poslednú. Preto je taká rozmanitá a žánrovo pestrá. Sú na nej naše najväčšie hity, ale aj pár skladieb, ktoré sa po rokoch ukázali ako nadčasové,“ uvádza pre médiá spevák a gitarista Tomáš Sloboda.

Album Jukebox ponúka aj úplne novú skladbu Kone. Trojica hudobníkov Juraj Vitéz, Tomáš Sloboda a Martin Stempel sa pri nahrávaní stretla po niekoľkých rokoch. "Skladbu Kone sme spoločne nahrali po ôsmich rokoch. Výberovka obsahuje sedemnásť skladieb a myslíme si, že sa ako celok výborne počúva. Plánujeme aj niekoľko jesenných promokoncertov vo vybraných kluboch po Slovensku. Sme momentálne v tvorivej fáze, z čoho sa veľmi tešíme," doplnil spevák a bubeník Juraj Vitéz.

Fanúšikovia skupiny a milovníci kvalitného analógového zvuku si album Jukebox môžu prvýkrát vychutnať aj na vinylovej platni. "Teraz sa konečne budú dať naše skladby počúvať tak, ako sme ich počúvali my na štúdiových audiosystémoch počas nahrávania a mixáže. To všetko vďaka špeciálnemu mastru a výrobe vinylovej matrice v legendárnych štúdiách Abbey Road v Londýne," dodáva Tomáš Sloboda. 

Le Payaco vznikli na jar roku 1996 a pôsobenie ukončili v roku 2006, kedy sa jednotliví členovia vydali na sólové umelecké dráhy. Počas kariéry skupina vydala štyri štúdiové albumy, Le Payaco (1999), Okná vesmíru dokorán (2001), Niečo je zlodej (2003) a Všetko sa dá zjesť (2005). Typické pre tvorbu skupiny je striedanie hudobných žánrov. V ich skladbách sa nachádzajú prvky popu, rocku, swingu, ale aj alternatívy. V septembri 2012 ohlásila kapela comeback. Výberovka Jukebox vychádza vo formátoch LP, CD a MP3. TASR informovala PR manažérka spoločnosti Propaganda House Nora Krchňáková.