Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Skupina Elán vydala nový album Najvyšší čas

Fotografia z krstu. Foto: Matúš Tunega

Jeho vydaním zaokrúhlila najúspešnejšia československá a slovenská skupina počet štúdioviek na pätnásť.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Najvyšší čas je názov nového štúdiového albumu skupiny Elán. Jeho vydaním zaokrúhlila najúspešnejšia československá a slovenská skupina počet štúdioviek na pätnásť. Do života na terase vyhliadkovej veže na Moste SNP ho v nedeľu podvečer (20. 10.) uviedli textár Boris Filan a hudobný publicista Juraj Čurný.

Novinka vychádza v CD aj vinylovej verzii. Ponúka trinásť piesní, sú nimi Nechcem byť iný, Sekery a nože, Ľúbim ťa, Nádherne strapatá, Sypký dážď, Nedráždi Ráža bosou nohou, Najvyšší čas, Bulvárne krysy, Sto životov, Láska je keď nevieš klamať, Iba ty ma vieš, Skúsme to znovu a Hodina ticha.

Minulý rok hudobná legenda oslávila 50 rokov existencie a práve tento album je ich finálnou oslavnou bodkou. Oslavy v rámci koncertného turné boli veľkolepé a aj pre ne sa oddialil pôvodný termín vydania albumu. Nahrávky vznikali v štúdiu Jana Baláža v Bratislave a kapela na nich pracovala viac ako rok.

Na nové nahrávky čakali priaznivci kapely plných päť rokov. Album je kolektívnym dielom, hudbu k jednotlivým piesňam zložili Pavol Jursa, Vašo Patejdl, Štefan Bugala, Peter Farnbauer, Jano Baláž a Jožo Ráž, šesť textov napísal Pavol Jursa, štyri Juraj Soviar, po jednom pridali Boris Filan, Kamil Peteraj a dvojica Miro Jurika a Marián Brezáni. Mix zabezpečili Jano Baláž, Jožo Krajčovič a Peter Fambi Farnbauer. Mastering mal na starosti Jano Červenka. Obal vytvoril dlhodobý kamarát skupiny a autor nezameniteľného loga skupiny Alan Lesyk.

„Tak sme to zase dali. Najlepšie, ako sme dokázali. Dúfam, že ľudia budú spokojní,“ stručne zhodnotil nový album Jožo Ráž. „Ten názov je naša interná vec, že už bol najvyšší čas, aby sme to vydali. Termín sme trocha posúvali, lebo sme sa snažili urobiť ho tak, aby sme s tým boli spokojní aj my a naši poslucháči. Bolo to náročné ako všetky naše platne, lebo sme na seba veľmi prísni. Snažíme sa vždy urobiť to najlepšie, ako vieme. Kedysi sme mali toho elánu viacej, dnes máme možno viacej zodpovednosti,“ uviedol pre TASR Vašo Patejdl.

„Debutový album Ôsmy svetadiel vyšiel v októbri 1981, teda od jeho vydania uplynulo 38 rokov. „Keď sme nahrávali prvý album, tak sme mali obrovský elán a strašnú chuť do toho, lebo dlho sme na to čakali, keď to budeme môcť urobiť. Robilo sa to v partizánskych podmienkach, v štúdiu, kde v zime mrzlo, voda bola zamrznutá, spevy som nahrával v baranici, takže fakt ťažké podmienky. Teraz sú tie podmienky oveľa lepšie, Jano má vynikajúce štúdio európskej kvality, a už treba vypotiť len niečo dobré,“ doplnil Jožo Ráž.

„Medzi týmto novým a prvým albumom bol ten rozdiel, že pri nahrávaní prvého albumu už pesničky existovali, už sme ich hrali na koncertoch. V tej dobe bolo ťažké dostať sa do štúdia, boli rôzne komisie, nahrávacie plány, boli sme mladí a trvalo nám skoro pätnásť rokov, kým sme sa dostali k prvej platni,“ dodal Jano Baláž.

„Elán je najlepšia nielen slovenská, ale československá skupina všetkých čias. Aj po toľkých rokoch píše veľké hity, Ľúbim ťa je skutočne veľký hit. Nielen preto, ale aj po toľkých rokoch sa dokáže postaviť najrôznejším malomeštiackym stereotypom a ustrašenostiam,“ konštatuje šéf vydavateľstva Warner Music Czech Republic Vladimír Kočandrle.

„Známa je historka, ako prišli ku mne do televízie. Zaklopali a opýtali sa ma, kde sedí pán Filan. Zdá sa, že to celé prebehlo veľmi rýchlo, dušou som stále elánista a som stále pri kapele. Myslím, že to bolo veľké šťastie v mojom živote a že mi vtedy zaklopali. Napriek tomu, že som bol po fláme, tak som im otvoril. Okolo Elánu je veľmi veľa šumu, veľmi veľa informácií a trocha zaniká to, akí z nich vyrástli muzikanti. Jano Baláž je možno najlepší gitarista, Vašo je jeden svetový skladateľ a chcem upozorniť, ako fantasticky Jožo spieva. Spieva lepšie ako kedykoľvek predtým. Nielen ja som im zato vďačný, ale myslím, že všetci by sme si mali uvedomiť, ako veľa nám títo chalani dali a som rád, že v tom pokračujú,“ uviedol pri krste Boris Filan, ktorý s whisky polial nielen nový album, ale aj samotného Joža Ráža.