Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Skláreň v Lednických Rovniach oslavuje 120. výročie výstavou v SNG

Na výstave je po prvý raz expozične prezentovaný súbor historických vzorkových kníh z konca 19. storočia a ponukové katalógy z prvej polovice 20. storočia.

Bratislava 19. marca (TASR) - Kvalitu a dizajnérsku hodnotu výrobkov Sklárne v Lednických Rovniach (dnes RONA, a. s.) prezentuje výstava v Slovenskej národnej galérii (SNG). Pod názvom "Na zdravie! Na dizajn!" sa koná pri príležitosti osláv 120. výročia založenia tejto sklárne.

Výstava zhodnocuje a mapuje vyše storočné obdobie produkcie úžitkového skla a dizajnu. Približuje najvýznamnejšie etapy a dizajnérske osobnosti súvisiace so sklárňou, ktorá ako jedna z mála na Slovensku dlhodobo spolupracuje s výtvarníkmi. Expozícia v Kabinete umenia 20. storočia obsahuje výber zo zbierky úžitkového umenia a dizajnu SNG, ktorá obsahuje početnú kolekciu sklených výrobkov vzniknutých pod značkou LR. Popri rozsiahlej zbierke historického skla sú to najmä reprezentatívne súbory diel Karola Hološka, Dagmar Kudrovej a Jaroslava Tarabu, ktoré dodnes tvoria zlatý fond zbierky. Početnú kolekciu predstavuje výber z fondu sklárskeho múzea v Lednických Rovniach. Niekoľko vzácnych objektov poskytlo Historické múzeum Slovenského národného múzea v Bratislave.

"Na výstave je po prvý raz expozične prezentovaný súbor historických vzorkových kníh z konca 19. storočia a ponukové katalógy z prvej polovice 20. storočia. Pohľad na sklársky dizajn dopĺňa výber z návrhárskej tvorby autorov spolupracujúcich so sklárňou v druhej polovici 20. storočia," uviedla dnes pre TASR Karmen Koutná zo SNG.

Skláreň v roku 1892 založil Josef Schreiber, ktorý vlastnil a riadil pomerne rozsiahlu distribučnú sieť pre odbyt sklárskych výrobkov s centrálou vo Viedni. Po začiatočnej výrobe tabuľového a lisovaného skla sa pomerne často menil výrobný program a zameranie produkcie (technické a laboratórne sklo, žiarovky, dojčenské fľaše, cylindre na lampy a iné výrobky). Skláreň sa systematicky profilovala a začiatkom 20. storočia si získala medzinárodné uznanie predovšetkým ako výrobca esteticky zvládnutého a kvalitného nápojového skla – kalíškoviny. Tento program je reprezentačným artiklom sklárne až do súčasnosti.

Okrem Karola Hološku (1912–1978) a Jaroslava Tarabu (1932) v Lednických Rovniach vďaka porozumeniu vedenia vyrástli ďalší významní slovenskí sklárski dizajnéri - Ladislav Pagáč (1949), Jozef Kolembus (1955), Juraj Steinhübel (1958), Peter Šipoš (1963), Mária Berkyová-Račeková (1983) či Patrik Illo (1973).