Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Šestica výrobcov získala ocenenie Majster ľudovej umeleckej výroby

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

V uliciach bratislavského Starého Mesta sa počas víkendu (31. 8. - 1. 9.) koná festival Dni majstrov ÚĽUV.

Bratislava 1. septembra (TASR) – Šestica výrobcov získala ocenenie Majster ľudovej umeleckej výroby. Ocenenie získali počas festivalu Dni majstrov Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV). TASR to potvrdila námestníčka generálneho riaditeľa pre marketing a PR ÚĽUV Zuzana Strešnáková.

Michal Horník z obce Dolné Lovčice získal ocenenie v odbore majolika. Vlastnej tvorbe sa venuje v rodinnej dielni od roku 2001. Snaží sa dodržiavať tradičnú modranskú farebnosť.

Štefanovi Rutzkému z Bratislavy bolo ocenenie priznané za tvorbu a výrobu obrázkov a pozdravov z plošne upravenej slamy. Technike rozžehlenej slamy sa začal venovať v roku 1989 zo záľuby popri svojom zamestnaní architekta. Ďalšou ocenenou je Silvia Geringová z Bratislavy, ktorá ocenenie získala v odbore pletenie na krosienkach, tkanie z vlny na ráme, na krosnách a splsťovanie.

Štvrtým ocenením v roku 2019 sa stal Pavol Vrtich z Nového Mesta nad Váhom za pletenie z vŕbového prútia, ktorý sa výhradne košikárstvu venuje od roku 2005. Vytvoril vlastný  sortiment nákupných košov a kabeliek, vie zhotoviť ľubovoľný tvar i rozmer koša s rôznorodými spôsobmi vypletania. Ocenenie získala aj Marie Michalicová z Brezovej pod Bradlom za výrobu v odbore paličkovaná čipka, ktorá sa týmto remeslom zaoberá od roku 2002.

Posledným tohtoročným oceneným sa stal Ján Trebula z Veľkého Krtíša v odbore ľudové hudobné nástroje. Ocenenie získal za to, že vyrába ladené fujary a píšťalky, pričom pri ich výrobe používa takmer výlučne len bazové drevo.

V uliciach bratislavského Starého Mesta sa počas víkendu (31. 8. - 1. 9.) koná festival Dni majstrov ÚĽUV. Na podujatí sa predstaví viac ako 100 majstrov ľudovej umeleckej výroby a ľudovoumeleckí výrobcovia z celého Slovenska, pripravené sú aj detské remeselné dielne, interaktívne hry pre deti i dospelých, hudobno-tanečné vystúpenia a tradičná slovenská kuchyňa.