Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Rodinná usadlosť na Orave sa stala architektonickým dielom za rok 2013

Jednou z najstarších cien v umeleckej oblasti je Cena Dušana Jurkoviča, ktorá sa v tomto roku udeľuje už po 49. raz.

Bratislava 14. novembra (TASR) – Spolok architektov Slovenska dnes v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca udelí výročné ceny za architektonickú tvorbu. Architekti budú ocenení v troch kategóriách – Cena Dušana Jurkoviča za architektonické alebo urbanistické dielo, Cena Emila Belluša sa celoživotné dielo v oblasti architektúry a tiež Cenu prof. Martina Kusého, ktorá sa udeľuje v dvoch samostatných kategóriách.

Jednou z najstarších cien v umeleckej oblasti je Cena Dušana Jurkoviča, ktorá sa v tomto roku udeľuje už po 49. raz. Do súťaže o túto cenu sa tento rok zapojilo 22 architektonických diel, o ktorých rozhodovala 7-členná porota zo Slovenska, Čiech, Maďarska a Poľska. Víťazmi v tejto kategórii sa stali architekti Peter Lacko, Filip Tittelbach a Anna Eiseltová za architektonické dielo s názvom Rodinná usadlosť na Orave. "Naša stavba je veľmi malá a skromná, ktorá nadväzuje na historické princípy daného regiónu a realizovala sa v súlade s prostredím, do ktorého je zasadená," priblížil pre TASR víťazné dielo Lacko.

Laureátom Ceny Emila Belluša za celoživotné dielo v oblasti architektúry je architekt-urbanista Igor Petro in memorian. Petro študoval na Fakulte architektúry a podzemného staviteľstva. Svoj záujem a odbornú činnosť zameral prevažne na urbanistickú tvorbu. Jeho srdcovou záležitosťou boli najmä Tatry. Dlhšie obdobie pôsobil v Urbione a bol spoluautorom dlhodobého územného plánu rozvoja Tatier a okolia.

Cenu prof. Martina Kusého za publikačnú a vedeckú činnosť získali dvaja laureáti. Peter Kresánek získal cenu za knihu Slovensko, ilustrovaná encyklopédia pamiatok, ktorá prvýkrát vyšla v roku 2009. "Rozdelil som Slovensko na 25 kultúrno-historických regiónov a mnohí návštevníci a čitatelia sú prekvapení aké veľké rozdiely sú v týchto regiónoch. Jeden im pripomína Škandináviu, ďalší zase Taliansko," priblížil Kresánek. V publikácii sa nachádzajú pamiatky a zaujímavosti z 1190 miest a obcí, ktoré dopĺňa takmer 6000 fotografií. Druhým víťazom v tejto kategórii je dvojica Adriana Priatková a Peter Pásztor za knihu Architekt Oelschläger-Öry. Ide o profilovú publikáciu architekta, ktorá vyšla v troch jazykoch.

Všetky nominované diela Ceny Dušana Jurkoviča si môžu záujemcovia pozrieť od dnešného dňa v Belassovom paláci na Panskej ulici v Bratislave do 29. novembra. Vernisáž laureáta ceny Emila Belluša, Igora Petra, sa uskutoční 18. decembra. Výstava jeho diel sa uskutoční v rovnakých priestoroch a potrvá do 17. januára 2014.