Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

V Redute sú vystavené fotografie obnovených kultúrnych pamiatok

Na snímke štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Ivan Sečík počas otváracieho príhovoru. Foto: TASR/Vladimír Benko

Štyridsaťdva snímok mapuje slovenské kultúrne pamiatky obnovené za uplynulých päť rokov z nórskych grantov a grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP).

Bratislava 14. novembra (TASR) - V budove Slovenskej filharmónie sa začala dnes výstava fotografií Znovuzrodené dedičstvo, ktorá potrvá do 31. decembra. Štyridsaťdva snímok mapuje slovenské kultúrne pamiatky obnovené za uplynulých päť rokov z nórskych grantov a grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Ich autorom je Tomáš Hulík.

Otvorením expozície sa zároveň začína nové programové obdobie nórskych a EHP grantov v oblasti obnovy kultúrneho dedičstva, s alokáciou takmer 12 miliónov eur. Štartuje aj malá grantová schéma v oblasti podpory rôznorodosti v kultúre a umení.

"Slovensko má veľa pamiatok svedčiacich o jeho bohatej a živej histórii a som veľmi rada, že sa vďaka týmto grantom podarilo obnoviť 14 z nich. Patria k nim krásne hrady a pevnosti, staré dediny, zámky, skanzen či múzeum. Jednou z nich je aj budova Slovenskej filharmónie v Bratislave – Reduty," priblížila nórska veľvyslankyňa na Slovensku Inga Magistad.

Dvadsať percent z 70 miliónov eur, ktoré Slovensko dostalo z nórskych grantov a grantov EHP v rokoch 2004 až 2009, išlo na opravu budov, prístrojové vybavenie, záchranu starých plátien a rukopisov. Najviac, takmer dva milióny eur, putovalo na obnovu Reduty.

Okrem Nórska prispieva do grantov EHP aj Island a Lichtenštajnsko. Na nákladoch na obnovu slovenských pamiatok sa 15 percentami podieľal Úrad vlády SR.

TASR informoval Milan Šebo z nórskeho veľvyslanectva v SR.

Na snímke generálny riaditeľ sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR Ján Krak počas otváracieho príhovoru.
Foto: TASR/Vladimír Benko