Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Pred 50 rokmi vzniklo Radošinské naivné divadlo

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Za päťdesiat divadelných rokov divadlo uviedlo 57 pôvodných dramatických hier, ktoré na viac ako osemtisíc predstaveniach videli skoro tri milióny divákov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Bratislava 25. decembra (TASR) - Radošinské naivné divadlo (RND) vzniklo pred 50 rokmi. Premiéru satirickej javiskovej koláže scénok monológov, básní a piesní Nemé tváre alebo Zver sa píše s veľkým Z uviedli herci 25. decembra 1963 v kultúrnom dome v Radošine.

Za päťdesiat divadelných rokov divadlo uviedlo 57 pôvodných dramatických hier, ktoré na viac ako osemtisíc predstaveniach videli skoro tri milióny divákov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Protagonistom RND je jeho riaditeľ, umelecký šéf, spisovateľ, dramatik, textár, herec a spevák Stanislav Štepka. RND vzniklo pod vplyvom nástupu divadiel malých javiskových foriem a moderného kabaretu.

Stanislav Štepka vytvoril pre RND nezameniteľný, originálny divadelný štýl, ktorým predurčil svojmu divadlu jedinečné miesto a postavenie v slovenskom divadelníctve. V jeho tvorbe sa nachádza slovenský humor, prameniaci nielen z ľudovej a pseudoľudovej frazeológie, ale najmä z hlbokého poznania národnej mentality. Používa rodný radošinský dialekt, ktorým vtipne a obratne nahrádza súčasnú hovorovú slovenčinu.

K RND neodmysliteľne patrila aj obľúbená herečka Katarína Kolníková a hudobný skladateľ, herec, klavirista a pedagóg Ján Melkovič, ktorí sa tohoročných osláv nedožili.

Predstavenia Radošinského naivného divadla s hrami Stanislava Štepku, v réžii Juraja Nvotu a Ondreja Spišiaka, s hudbou skladateľa Jána Melkoviča, boli stále vypredané a väčšinou dosiahli niekoľko stoviek repríz (komédia Jááánošííík drží pôvodný slovenský činoherný a divadelný rekord).

Radošinské naivné divadlo pravidelne vystupuje na svojej stálej scéne v Bratislave, ale aj v divadlách po celom bývalom Československu a často i v zahraničí (USA, Kanada, Taliansko, Nemecko, Rakúsko, Maďarsko, bývalá Juhoslávia).