Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Projekt Veda v divadle pokračuje s astrofyzikom a archeológom

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Pod moderátorským vedením Miloslava Jurániho vystupujú v diskusii vždy dvaja vedci z rôznych oblastí výskumu.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) pozýva na ďalšiu diskusiu v rámci projektu Veda v divadle, ktorý odštartovala v júni tohto roku v spolupráci s Divadelným ústavom. Projekt, v rámci ktorého sa vedci chcú formou diskusií v umeleckom priestore priblížiť verejnosti a rozprávať o vede zrozumiteľne, jednoducho, s dávkou humoru a s prepojením na umenie, pokračuje v utorok 10. decembra o 19.00 h v Štúdiu 12 Divadelného ústavu na Jakubovom námestí v Bratislave. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Monika Hucáková.

Pod moderátorským vedením Miloslava Jurániho vystupujú v diskusii vždy dvaja vedci z rôznych oblastí výskumu. Hosťami ďalšieho vydania budú Aleš Kučera z Astronomického ústavu SAV a Karol Pieta, zástupca riaditeľa Archeologického ústavu SAV.

Karol Pieta je významnou vedeckou osobnosťou s medzinárodným presahom. Špecializuje sa na stredoeurópsku archeológiu doby laténskej, rímskej a sťahovanie národov, včasný stredovek, experimentálnu archeológiu a počiatky kresťanstva. Je autorom 235 publikácií, z ktorých je deväť významných monografií. V roku 2016 získal Cenu za vedu a techniku v kategórii Celoživotné zásluhy v oblasti vedy a techniky. Bol pri mnohých výnimočných objavoch v archeológii.

Astrofyzik Aleš Kučera je členom Predsedníctva SAV. Vyštudovaný astronóm a astrofyzik pracuje od roku 1981 na Oddelení fyziky Slnka v Tatranskej Lomnici. V rokoch 2009 – 2017 bol riaditeľom Astronomického ústavu SAV. Jeho odborné zameranie je astrofyzika, slnečná fyzika, výskum slnečnej atmosféry, výskum slnečných erupcií a vzťahov Slnko – Zem.