Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Jubilujúci Vranovčan pripravil tanečné divadlo

Na snímke scéna z nového predstavenia folklórneho súboru Vranovčan s názvom Čiernobiely svet. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Hlavným motívom, ktorý prináša nové tanečné divadlo v podaní Vranovčana, je príbeh lásky mladého Róma a nerómskej dievčiny.

Vranov nad Topľou 29. októbra (TASR) - Ľudové tance, piesne, obrady, ale aj prvky rómskej kultúry z oblasti Zemplína sú tematickým obsahom dvojhodinového programu s názvom Čiernobiely svet, ktorý pri príležitosti osláv 45. výročia svojho vzniku naštudoval folklórny súbor Vranovčan. S netradičným tanečným divadlom sa v týchto dňoch predstavil po prvý raz verejnosti na domácej pôde.

Slávnostnej premiére folklórneho predstavenia v priestoroch vranovského domu kultúry predchádzali niekoľkoročné prípravy. "Čiernobiely svet sme spracovávali a nacvičovali tri roky. Taký náročný program náš folklórny súbor vo svojej histórii doposiaľ nikdy nepripravil. Jeho súčasťou je činohra, hudba a spev v sprievode zaujímavo prepracovaných svetelných a zvukových efektov, ako i ďalších technických záležitostí," informoval TASR scenárista a režisér tohto diela Peter Kocák.

Hlavným motívom, ktorý prináša nové tanečné divadlo v podaní Vranovčana, je príbeh lásky mladého Róma a nerómskej dievčiny. Názov programu však nesymbolizuje ich vzťah, ale niečo iné. "Čiernobiely svet je skôr o hlbšom vnímaní dňa a noci, svetla a tmy, dobra a zla, pohrebu a svadby, respektíve života a smrti. Čiernobiele videnie sveta teda predstavujeme z viacerých uhlov či pohľadov," vysvetlil jeho režisér.

Vranovčan sa podľa Kocákových slov prostredníctvom svojho nového programu zároveň snaží upriamiť pozornosť divákov na potrebu tolerancie a harmonického spolunažívania majority s minoritou v dnešnej spoločnosti. "Ak sa obidve strany navzájom rešpektujú, nie je problém, aby spolu vychádzali. Preto sme scenár napísali tak, aby ľudí spájal a nie rozdeľoval."



Inšpiráciu hľadal medzi Rómami

Na snímke scéna z nového predstavenia folklórneho súboru Vranovčan s názvom Čiernobiely svet.
Foto: TASR/Tomáš Doboš
Kocák hľadal spolu so svojím tvorivým tímom v uplynulých rokoch inšpiráciu pre pripravované dielo aj medzi Rómami. "Títo ľudia reprezentujú jedinú "živú" kultúru v regióne, ktorá ešte naozaj existuje. Bežne si púšťajú hudbu na uliciach, tancujú, spievajú. Tance "gadžov", respektíve majoritného obyvateľstva, už takpovediac zanikli, predstavujú sa už iba sprostredkovane," poznamenal Kocák.

Čiernobiely svet približuje známe tance a piesne Zemplína, ale aj zabudnuté obrady, ktoré sa kedysi viazali napríklad k rómskej svadbe. Prípravy predstavenia neboli vzhľadom na obsahové zameranie programu vôbec jednoduché, zhodnotil jeho scenárista a režisér v jednej osobe. "Spracovanie cigánskych tancov bolo naozaj ťažké. Utvrdili sme sa v tom, že Rómovia sú výborne hudobne a rytmicky vybavení," poznamenal Kocák s tým, že so svojím najnovším programom po domácej premiére vyrazí približne 60 vranovských folkloristov v blízkom čase na turné po Slovensku.