Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Pohodu 2019 otvoril Symfonický orchester Slovenského rozhlasu

Na snímke Symfonický orchester Slovenského rozhlasu na 23. ročníku multižánrového festivalu Pohoda 2019 na letisku v Trenčíne vo štvrtok 11. júla 2019. Foto: TASR

Zaznela Prvá symfónia Ilju Zeljenku a tri diela skomponované pre tento festival.

Bratislava 11. júla (TASR) – Fanúšikovia hudobného leta zo Slovenska aj zahraničia sa dočkali, vo štvrtok o 14:00 otvoril brány 23. ročník multižánrového festivalu Pohoda na trenčianskom letisku. Hudobný program Pohody tvorí viac ako 120 umelcov a kapiel z 31 krajín sveta.

Pohodu 2019 otvoril Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. Koncert bol pripomienkou tragédie na festivale v roku 2009, bol venovaný pamiatke Martina Kašáka a Nikoly Kapkovej, ako aj pamiatke Davida Horního, ktorý zomrel počas balenia festivalu v roku 2006.

Zaznela Prvá symfónia Ilju Zeljenku a tri diela skomponované pre tento festival, Krik pre elektrifikovanú fujaru a veľký orchester Michala Paľka, Pulse Lucie Chuťkovej a Antilopa Miroslava Tótha. Koncert dirigoval Marián Lejava.

„Ak môžem vybrať jeden okamih alebo slovo, ktoré spravilo kľúč k dramaturgii koncertu, tak je to nádej. Preto bola dramaturgia koncertu vymyslená tak, aby udržala základný cieľ - pripomienku tragédie a venovanie obetiam - a zároveň priniesla vietor do plachiet orchestrálnej hudby u nás,“ uviedol pre médiá dramaturg koncertu Miroslav Tóth.