Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Pódium skupiny Radiohead sa pred koncertom zrútilo a zabilo človeka

Skupina Radiohead ilustračné foto Foto: TASR/AP

"Muž zahynul pod troskami, ktoré ho rozdrvili," povedal vedúci požiarnej čaty Tony Bellevance.

Toronto 17. júna (TASR) - Pri páde mohutného koncertného pódia, ktoré sa v kanadskom Toronte stavalo pre skupinu Radiohead, zahynul jeden človek a traja sa zranili, z toho jeden vážne, informuje agentúra Associated Press.

Tridsiatnik, ktorého zavalili trosky, bol podľa záchranárov na mieste mŕtvy. "Muž zahynul pod troskami, ktoré ho rozdrvili," povedal vedúci požiarnej čaty Tony Bellevance.

Jeden 45-ročný muž utrpel zranenia hlavy a dvaja ďalší sú ľahko zranení. Organizátori vypredaného podujatia, ktoré sa malo konať v Downsview Park, koncert zrušili. Predaných bolo asi 40.000 lístkov.

Podľa policajného hovorcu sa pódium zrútilo pri jeho výstavbe. "Pri vztyčovaní javiska sa zrútila jeho vrchná časť... Keď ostatní počuli, že sa pódium rúca, bežali preč z priestoru," povedal hovorca Tony Vella.

Podľa očitého svedka bolo počuť "hlasný úder, ktorý znel ako plech a hrom".

Skupina Radiohead na Twitteri informovala fanúšikov, že "kvôli neočakávaným okolnostiam sa dnešný koncert ruší. Fanúšikom sa neodporúča, aby sa na miesto pokúšali dostať".

Tragédia sa odohrala O 16.00 miestneho času - tri hodiny pred začiatkom koncertu. V blízkosti sa vtedy nachádzalo asi tisíc ľudí. Oblasť bola okamžite evakuovaná.

Príčiny pádu bude vyšetrovať kanadské ministerstvo práce. V Kanade nejde o prvý takýto prípad. Jeden človek zahynul pred rokom v Ottave a niekoľko ďalších sa zranilo, keď sa pódium zrútilo na podujatí Bluefest. V roku 2009 spôsobila silná búrka pád hlavného pódia na inom podujatí, smrť jednej osobe a zranenia asi desiatke ďalších.