Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Peter Wohlleben učí ľudí, ako čerpať silu a energiu z potuliek lesom

Ilustračné foto Foto: TASR

V knihe Sprievodca lesom sprostredkúva autor svoje rozsiahle vedomosti o stromoch. Prezrádza, čo majú spoločné bresty s jaseňmi, prečo brezy upadajú do hlbokého spánku a ako sa bránia.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Slovenský knižný trh spestril ďalší titul autora bestselleru Tajný život stromov a knihy Duševný život zvierat Petra Wohllebena. V novinke Sprievodca lesom zanietený lesník, ale najmä pozorovateľ okolitého sveta, doslova čitateľov poúča, ako prežiť pár dní v lese bez kompasu a GPS navigácie. Dozvedia sa, ako si v lese nájsť potravu, ako si pripraviť lôžko, čítať stopy, chrániť sa pred komármi a kliešťami.

Wohlleben si našiel cestu, ako lesnými príbehmi osloviť milióny čitateľov a užívať si les všetkými zmyslami. V každej jeho knihe sa dozvedáme nové informácie o lese, v ktorých spája svoje dlhoročné skúsenosti lesníka s vedeckými poznatkami. V Sprievodcovi lesom sprostredkúva svoje rozsiahle vedomosti o stromoch, napríklad prezrádza, čo majú spoločné bresty s jaseňmi, prečo brezy upadajú do hlbokého spánku a ako sa bránia.

Kniha Sprievodca lesom vyšla vo vydavateľstve Tatran, ktoré pre veľký úspech u slovenských čitateľov, pripravuje na Vianoce od úspešného nemeckého autora aj niečo pre menších čitateľov, konkrétne titul Počuješ rozprávať stromy? - malú objaviteľskú cestu lesom.

Peter Wohlleben (1964) sa už v detstve chcel stať ochrancom prírody. Po štúdiu lesníctva viac ako 20 rokov pracoval ako úradník krajinskej lesnej správy. Aby mohol realizovať svoje ekologické predstavy, v roku 2006 sa začal starať o 1200-hektárovú lesnú oblasť v Eifeli. V súčasnosti tam vedie lesnú akadémiu. Svoje vedomosti odovzdáva aj na seminároch a prostredníctvom podujatí, napríklad pri sprevádzaní prírodou alebo stavbe zrubov. Okrem toho píše knihy, autorsky sa mu podarilo preraziť v roku 2015. Naposledy mu vyšli knihy Tajný život stromov a Duševný život zvierat, ktoré sa umiestnili v rebríčku bestsellerov.

TASR informovala Lucia Mládeková z vydavateľstva Tatran.