Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Ostrochovského Služobníci budú mať svetovú premiéru na Berlinale

Ilustračné foto. Foto: TASR

Film vznikol v koprodukcii štyroch krajín, Slovenska – Rumunska – Česka – Írska.

Bratislava 17. januára (TASR) - Príbeh kňazov z totalitného Československa Služobníci režiséra Ivana Ostrochovského zaujal svetovú festivalovú scénu. "Ako jediný slovenský dlhometrážny film sa dostal do oficiálneho výberu MFF Berlinale," TASR o tom informovala PR manažérka filmu Zuzana Kizáková. Jubilejný 70. ročník berlínskeho festivalu sa uskutoční od 20. februára do 1. marca.

Ostrochovský sa na pôdu Berlinale vráti po tretí raz. Odpremiéroval tam svoj hraný debut Koza (2015) aj dokumentárny debut Zamatoví teroristi (2013). "Služobníkov predstaví v svetovej premiére v novej súťažnej sekcii Encounters, ktorá má ambíciu popri hlavnej festivalovej súťaži upriamiť pozornosť na nové filmové vízie a odvážne diela nezávislých inovatívnych filmárov," dodala s tým, že snímka bude súťažiť v konkurencii 15 filmov z viacerých krajín, ako je USA, Nórsko, Argentína, India, Francúzsko, Nemecko a ďalšie.

Píše sa rok 1980. Michal a Juraj sú študenti kňazského seminára v totalitnom Československu. Vedenie fakulty sa zo strachu pred zatvorením školy snaží formovať seminaristov do podoby vyhovujúcej režimu. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie alebo cestu svedomia a dostane sa tak pod drobnohľad cirkevného odboru Štátnej bezpečnosti.

"Chceli sme vyrozprávať príbeh z obdobia komunistickej totality, ktorá sa zmocňovala ľudských charakterov plazivou manipuláciou a pomocou prísľubu pohodlnejšieho života. Veľká časť spoločnosti predstierala súhlas s režimom, aby sa tak stala neviditeľná a súčasne nezraniteľná. Ak ste však neboli členom neviditeľnej masy, riskovali ste konflikt s mocou, ktorá vyvolávala existenčný strach a paranoju, aby ovládla slobodnú vôľu ľudí," vysvetlil Ostrochovský. "V tomto sa nám zdal príbeh zrozumiteľný aj pre dnešnú dobu, keď sú ľudia strašení politickými stranami, médiami, intelektuálmi, kazateľmi a paranoidná nedôvera v kohokoľvek a čokoľvek ovplyvňuje myslenie a správanie ľudí," dodal.

Film vznikol v koprodukcii štyroch krajín, Slovenska – Rumunska – Česka – Írska. Scenár napísala spolu s Ostrochovským a Marekom Leščákom britská scenáristka Rebecca Lenkiewicz, ktorá spolu s režisérom Pawlom Pawlikowským vytvorila scenár k oscarovému filmu Ida.

Služobníci budú mať slovenskú premiéru na medzinárodnom filmovom festivale Febiofest v Bratislave. Do kinodistribúcie vstúpia 19. marca.