Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Operný spevák Peter Mikuláš jubiluje

Prezident Ivan Gašparovič vymenoval 24. januára 2011 v historickej budove Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave 111 vysokošolských profesorov. Na snímke operný spevák Peter Mikuláš (vpravo) preberá menovací dekrét v odbore hudobné umenie. FOTO TASR/Vladimír Benko

Sólista Opery SND sa dnes dožíva 60. narodenín.

Nitra/Bratislava 23. januára (TASR) - Operný spevák Peter Mikuláš, sólista Opery Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, sa dnes dožíva 60. narodenín.

Od počiatku svojej umeleckej dráhy sa vyznačuje nielen krásou a farebnosťou hlasového fondu, ale tiež muzikalitou, štýlovou všestrannosťou a sugestívnosťou javiskového výrazu vo vážnych úlohách.

Peter Mikuláš sa narodil 23. januára 1954 v Nitre. Absolvoval Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave, členom Opery SND je od roku 1978.

V roku 1977 zvíťazil na prestížnej Dvořákovej súťaži v českých Karlových Varoch, ceny získal na súťažiach v Moskve (1982, ZSSR) a Helsinkách (1984, Fínsko).

Popri pôsobení v SND pravidelne účinkuje na popredných operných scénach a koncertných pódiách v zahraničí, napríklad v Prahe (ČR), Viedni a Salzburgu (Rakúsko), Berlíne (Nemecko), Ríme (Taliansko), Madride (Španielsko), Lisabone (Portugalsko) a Tokiu (Japonsko). Jeho koncertný repertoár zahŕňa diela klasikov, ale i množstvo hudby 20. storočia a skladby slovenských skladateľov. Jeho rozsiahla diskografia obsahuje viac ako päťdesiat titulov.

V sezóne 2006/2007 bol Peter Mikuláš riaditeľom Opery SND a podieľal sa na zložitých organizačných prípravách jej pôsobenia v nových priestoroch divadla. S jeho menom sa spája slávnostné otváranie Novej budovy SND 14. apríla 2006.

V súčasnosti Peter Mikuláš na svojej materskej scéne účinkuje v tituloch Aida, Barbier zo Sevilly, Čarovná flauta, Rigoletto, Svätopluk a ďalších.

zdroje: www.snd.sk, www.narodni-divadlo.cz