Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

November v znamení festivalu Mesiac fotografie

Graciela Iturbide, Slávnosť a smrť, Chalma México 1984 Foto: Graciela Iturbide

Od 30. októbra do 30. novembra 2013 prebieha unikátny 23. ročník medzinárodného festivalu Mesiac fotografie.

Bratislava 12. novembra (OTS) - Od 30. októbra do 30. novembra 2013 prebieha unikátny 23. ročník medzinárodného festivalu Mesiac fotografie, ktorý sa stal už neoddeliteľnou súčasťou jesenných kultúrnych podujatí v Bratislave a v celom stredoeurópskom regióne. V bratislavských galériách a múzeách, ale aj v Budapešti a vo Varšave, je otvorených 30 individuálnych a kolektívnych výstav od autorov z vyše dvadsiatich krajín sveta a štyroch kontinentov. Okrem výstavného programu čaká na návštevníkov počas celého novembra aj bohatý sprievodný program v podobe workshopov, komentovaných prehliadok, medzinárodnej prehliadke portfólií, prezentácie kníh, medzinárodnej konferencie a ďalších.

Hlavnou témou tohtoročného festivalu sú ušľachtilé tlače, návrat k technikám 19. storočia, ktoré získavajú v záplave digitálnej produkcie osobitnú príťažlivosť. Na výstave Zrkadlo s pamäťou predstavíme najstaršie slovenské portrétne dagerotypie z rokov 1840 – 1850. V rámci tejto témy sú prezentované aj ferrotypie Vladimíra Židlického (ČR) či gumotlač v diele Anny Strickland (USA) – súčasťou sprievodného programu je aj špecializovaný workshop o gumotlači.

K významným udalostiam zo slovenskej fotografie patrí výstava o vzťahu fotografie a spoločnosti v totalitných päťdesiatych rokoch 20. storočia s názvom Zaujatí krásou, prierez tvorbou solitéra Antona Podstraského a posledný cyklus fotografa o osobnostiach francúzskej kultúry Tibora Huszára.

K hviezdnym udalostiam nepochybne patrí výstava Graciely Iturbide (Mexiko), ktorá patrí k najvýznamnejším osobnostiam svetovej fotografie. Je laureátkou Ceny Hasselblad, svetovej ceny pre fotografov, o ktorej sa hovorí ako o fotografickej „Nobelovej cene“.

Po prvýkrát sa prezentuje prestížna súťaž Sony World Photography Awards ponúkajúca prierez aktuálnou tvorbou v rozmanitých fotografických žánroch. Medzi súčasné ázijské objavy patrí tzv. tancujúci fotograf - Youngho Kang (Kórejská republika), ktorý má v Bratislave európsku premiéru. Českú fotografiu po roku 2000 predstavuje výstava „Vnútorný okruh v súčasnej českej fotografii“ v autorskej koncepcii Vladimíra Birgusa. Tému homofóbie otvára výstava s názvom Imaginárne páry Oliviera Ciappu (FR), ktorá pomocou portrétov slávnych osobností rozoberá rovnosť sexuálnej orientácie. Gennady Meergus (Izrael) predstaví fotografie svetovej architektúry. Ďalšie výstavy reflektujú aktuálne trendy v európskej fotografii, medzi nimi Rafal Milach (PL), držiteľ ocenenia World Press Photo a Magnum Expression Award, ktorý otvorí workshop o tom ako profesionálne preraziť v súčasnom fotografickom svete.

Medzi každoročné najobľúbenejšie sprievodné podujatie patrí Portfolio review – 15. medzinárodné stretnutie fotografov, ktorého sa zúčastní 30 odborníkov z 13 krajín sveta. Je to vynikajúca príležitosť pre začínajúcich a pokročilých umelcov prezentovať svoju tvorbu významným osobnostiam svetovej fotografickej scény.

Mesiac fotografie v Bratislave organizuje OZ FOTOFO / Stredoeurópsky dom fotografie ako súčasť Európskeho mesiaca fotografie, ktorý sa koná v Paríži, Viedni, Berlíne, Budapešti, Ľubľane a Luxemburgu.

Viac informácií nájdete tu: www.mesiacfotografie.sk a www.sedf.sk