Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Nová scéna žije premiérou provokatívnej komédie Vyhadzovači

Hra inscenovaná s nesmiernou jednoduchosťou sa odohráva v priestoroch predmestskej diskotéky - na mieste, kde si rebelantská mládež vybíja svoje frustrácie.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Tretiu premiéru v aktuálnej sezóne a prvú činohernú premiéru v novootvorenom Štúdiu Olympia chystá bratislavské Divadlo Nová scéna. Divákov chce prekvapiť mimoriadne úspešným titulom v celej Európe aj zámorí - provokatívnou komédiou Vyhadzovači z pera anglického autora Johna Godbera.

Hra inscenovaná s nesmiernou jednoduchosťou sa odohráva v priestoroch predmestskej diskotéky - na mieste, kde si rebelantská mládež vybíja svoje frustrácie. Prostredníctvom štyroch vyhadzovačov (stvárňujú aj plejádu ďalších postáv) má divák postupne dočinenia so skupinou živočíšnych mladíkov, ktorí na piatkovej akcii míňajú celotýždňové vreckové na lacné pivo a mastný fast food s ich uchichotanými dievčenskými náprotivkami.

V inscenácii dostali šancu predstaviť svoj talent mladí herci Lukáš Pišta, Vladislav Plevčík, Tomáš Majláth a Dávid Hartl. Pod režisérskym dohľadom Štefana Kožku s ľahkosťou striedajú rôzne akcie a prevteľujú sa v rýchlych strihoch do množstva postáv (aj ženských), aby tak ukázali portrét generácie dnešných mladých ľudí.

Vyhadzovači už na Novej scéne svojho času boli, ako uvádzajú tvorcovia, hru len "vytiahli zo šuplíka". "Začali sme to skúšať asi pred 15 rokmi na veľkej scéne. Asi po dvoch týždňoch sme zistili, že to nie je hra na veľké javisko, že to čaká na takýto klubový priestor," uviedol pre TASR po dnešnej generálke predstavenia v Štúdiu Olympia Štefan Kožka, ktorý dokonca sám účinkoval v hre a veľmi dôverne ju pozná. "Je to obrovská výzva nielen pre hercov, ale aj pre réžiu, hudobné naštudovanie, pre pohyb a choreografiu," doplnil režisér s tým, že predstavenie je určené širokému spektru divákov. "Všetci poznáme ten pocit, že v piatok sa ideme zabaviť, ideme si vyhodiť z kopýtka a ako hovorí teraz nová mladá generácia - ideme si zresetovať hlavu, každý svojim spôsobom. Ten pocit je všeplatný," dodal Štefan Kožka k provokatívnym, dynamickým a zábavným Vyhadzovačom.

Dramaturgom predstavenia je Miloš Ruppeldt, scénu a kostýmy navrhol výtvarník Miloš Pietor, autorom choreografie je Ladislav Cmorej, inscenáciu hudobne naštudoval Ľubomír Dolný. Premiéra komédie Vyhadzovači sa uskutoční v Divadle Nová scéna - Štúdiu Olympia 7. novembra.