Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Nadácia Jána Langoša pozná svojich ocenených

Na snímke vľavo Gabriela Langošová a vpravo pomocný biskup pražský, bývalý disident, občiansky aktivista a signatár charty 77 Mons. Václav Malý, ktorý získal Medzinárodnú Cenu Jána Langoša počas slávnostného odovzdávania 13. decembra 2019 v Bratislave. Foto: TASR – Jakub Kotian

Cenu Jána Langoša udeľuje nadácia tým, ktorí zanechali svojím životom hlbokú stopu v spoločenstve, v ktorom žili.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Nadácia Jána Langoša udelila v piatok medzinárodnú cenu Václavovi Malému a národnú cenu Koordinačnému výboru slovenských vysokých škôl z roku 1989. Cenu Jána Langoša udeľuje nadácia tým, ktorí zanechali svojím životom hlbokú stopu v spoločenstve, v ktorom žili.

Nadácia tvrdí, že tento rok ocenila najmä odvahu a odhodlanie pri boji za slobodu, pravdu a demokraciu a tiež nenásilný spôsob, akým laureáti prispeli k pádu totality v krajine.



"Tento rok si pripomíname 30. výročie Nežnej revolúcie, preto Nadácia Jána Langoša rada ocenila ľudí, ktorí sa rozhodli niečo urobiť aj napriek tomu, že im za to hrozilo fyzické násilie, väznenie či strata zamestnania. Potreba slobody a spravodlivosti a túžba po pravde boli silnejšie," povedal Nina Kurz, dcéra Jána Langoša.

Laureátov Ceny Jána Langoša spája podľa predsedníčky správnej rady nadácie Gabriely Langošovej to, že nezostali nečinní, keď narazili na zlo či obmedzovanie slobody. "Obetovali vlastné pohodlie, možno mali aj strach, ale aj tak sa vrhli do boja," povedala.

Na snímke členovia Koordinačného výboru slovenských vysokých škôl z roku 1989, zľava Peter Tóth, Filip Vagač, Juraj Vaculík, Boris Strečanský, Katarína Štrbová Bieliková a Miloš Durec získali Národnú Cenu Jána Langoša počas slávnostného odovzdávania 13. decembra 2019 v Bratislave.
Foto: TASR – Jakub Kotian


Medzinárodnú Cenu Jána Langoša sa rozhodla nadácia udeliť v tomto roku pomocnému biskupovi pražskému Václavovi Malému, ktorý je okrem toho bývalý disident, signatár Charty 77 a občiansky aktivista. Nadácia Jána Langoša udelila národnú cenu aj Koordinačnému výboru slovenských vysokých škôl z roku 1989. Výbor vznikol v prvých dňoch Nežnej revolúcie a bol tvorený zástupcami 52 fakúlt vysokých škôl z celého Slovenska.

Nadácia Jána Langoša vznikla v auguste 2007 po tragickej smrti Jána Langoša, zakladateľa Ústavu pamäti národa, bývalého disidenta a porevolučného federálneho ministra vnútra. Bola založená z iniciatívy jeho priateľov, manželkou Gabrielou a jeho dcérami Ninou a Bipulou. Za svoj cieľ si dala podporovanie iniciatív občanov, ktoré vykazujú občiansku odvahu v boji za demokratické hodnoty a pri odhaľovaní pravdy o totalitných režimoch.