Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

MittelCinemaFest vyvrcholí filmom, ktorý Taliani poslali na Oscara

Ilustračná snímka. Foto: TASR Alexandra Moštková

Festival premietne aj filmový debut mladého talianskeho režiséra s bengálskymi koreňmi Phaima Bhuiyna Bangala.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest sa v stredu začína v Bratislave. Do nedele 24. novembra uvedie desať filmov, ktoré poodhalia, čím žije súčasné Taliansko. "Pod úvodným a záverečným filmom sú podpísané veľké filmárske mená. Oscarový režisér Gabriele Salvatores prináša dobrodružnú cestu otca s autistickým synom inšpirovanú skutočnosťou. Marco Bellocchio vyrozpráva príbeh človeka, vďaka ktorému sa podarilo koncom 80. rokov naštrbiť systém talianskej mafie," informovala TASR Zuzana Golianová, PR manažérka festivalu, ktorý v bratislavskom Kine Lumiére pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave v spolupráci s Istituto Luce Cinecittá.

"Vďaka ponuke festivalu sa diváci zoznámia aj s tvorbou novej generácie talianskych filmárov aj debutantov, no úvodný a záverečný film sú dielom renomovaných režisérov," podčiarkla Adriana Šulíková z Talianskeho kultúrneho inštitútu, ktorá sa spolupodieľala na zostavovaní programu. "Takmer všetky snímky budú mať na prehliadke svoju slovenskú premiéru a teší nás, že dve z nich sa dostanú aj do slovenskej distribúcie," dodala.

Festival otvorí film Volare oscarového režiséra Gabriela Salvatoresa. Willi je barový spevák a biologický otec Vincenta, s ktorým sa po prvý raz stretne, keď má chlapec 16 rokov. Zistí však, že je iný, než si ho predstavoval. Spoločne sa vydajú na šialenú cestu, ktorá je začiatkom veľkého dobrodružstva, príležitosťou na vzájomné spoznávanie a zblíženie sa. Film bol uvedený na MFF Benátky a je horúcou novinkou, ktorá mala v Taliansku premiéru len koncom októbra.

MittelCinemaFest vyvrcholí najnovším filmom Marca Bellocchia Prvý zradca. Divákov vráti v čase do Talianska 80. rokov. Ústrednou postavou príbehu je mafiánsky boss Tommaso Buscetta, ktorý ako prvý porušil prísahu, popísal praktiky zločineckej organizácie Cosa Nostra a pomohol tak sudcovi Falconemu dostať stovky jej členov za mreže. Za filmom, nakrúteným podľa skutočnej udalosti, stoja popredné mená súčasnej talianskej kinematografie. Získal sedem Strieborných stúh vo všetkých hlavných kategóriách, Zlatý glóbus za najlepší film a najlepšiu hudbu. "Za zmienku stojí herecký výkon Pierfrancesca Favina v úlohe Tommasa Buscettu. Film súťažil o Zlatú palmu na festivale v Cannes a je talianskym kandidátom na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film," poznamenala Golianová.

Festival premietne aj filmový debut mladého talianskeho režiséra s bengálskymi koreňmi Phaima Bhuiyna Bangala, snímku Zákon bielych miest od Maura Caputa, ktorá vznikla podľa rovnomennej poviedky Giorgia Pressburgera, režiséra, spisovateľa a dramaturga, ktorý sa narodil v Budapešti v židovskej rodine pôvodom z Bratislavy. V programe figuruje tiež debut režiséra Leonarda D'Agostiniho Šampión, ktorý svoju komediálnu drámu zasadil do futbalového prostredia, a film Zajtra bude nový deň, do ktorého režisér Simone Spada obsadil známych talianskych hercov Valeria Mastandreu a Marca Gialliniho.