Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

P. Wohlleben prináša fascinujúce pohľady na duševný život zvierat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Jeho pohľad v knihe Tajný život stromov bol pre čitateľov natoľko fascinujúci, že sa publikácia stala bestsellerom hneď v niekoľkých krajinách.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Po úspešnom titule Tajný život stromov z pera Petra Wohllebena prinieslo v apríli vydavateľstvo Tatran na slovenský trh ďalšiu knihu tohto nemeckého autora - Duševný život zvierat.

Peter Wohlleben je zanietený lesník, ale najmä pozorovateľ okolitého sveta. Podľa vlastných slov zaujal čitateľov až vo chvíli, keď začal okolitú prírodu porovnávať s ľudskými vlastnosťami a správaním. Jeho pohľad v knihe Tajný život stromov bol pre čitateľov natoľko fascinujúci, že sa publikácia stala bestsellerom hneď v niekoľkých krajinách. Po stromoch zameral svoju pozornosť na živých obyvateľov lesa.

"Zvieratá majú pocity a emócie ako ľudia," konštatuje Wohlleben. Príbehy, ktoré uvádza v knihe, sa čítajú ako napínavé poviedky obohatené aj poznatkami z vedeckého sveta. Pozvoľna vedie čitateľa, aby vnímal správanie zvierat novým pohľadom - starostlivý ako veverička, verný ako krkavec, súcitný ako laň. V jeho príbehoch zvieratá pociťujú úzkosť, smrteľný strach, chránia svoje potomstvo a vedia sa aj zabávať. Rešpektujú a udržiavajú silné sociálne väzby, uzatvárajú celoživotné partnerstvá a pociťujú hanbu.

Wohlleben čerpá nielen zo svojich dlhoročných skúseností lesníka, ale opiera sa aj o najnovšie vedecké poznatky. Jeho kniha čitateľom umožní, aby hľadeli na zvieratá v lese, na lúke, doma a vo dvore novým chápavým pohľadom.

Peter Wohlleben (1964) sa už v detstve chcel stať ochrancom prírody. Vyštudoval lesníctvo a vyše 20 rokov pracoval ako úradník krajinskej lesnej správy. Zo zamestnania odišiel, aby mohol presadiť svoje ekologické predstavy. Dnes vedie ekologický lesný závod v nemeckom regióne Eifel. Usiluje sa o návrat pralesov. Hosťuje v televíznych programoch, usporadúva prednášky, semináre a píše knihy na tému les a ochrana prírody. Vo vydavateľstve Ludwig mu naposledy vyšla kniha Tajný život stromov. V slovenskom preklade sa pripravuje aj jeho ďalšia kniha z nemeckého vydavateľstva Piper Prechádzky po lese.