Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

P. Lipa: Tohtoročné džezáky v mnohom prekonali naše očakávania

Na snímke spevák a organizátor podujatia Peter Lipa počas otvorenia 39. ročníka medzinárodného festivalu Bratislavské jazzové dni v piatok 25. októbra 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Turanovič

Tri dni plné jazzu ukončila v nedeľu britská formácia The Brand New Heavies.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Tohtoročné Bratislavské jazzové dni sa skončili. Tri dni plné jazzu ukončila v nedeľu (27.10.) britská formácia The Brand New Heavies. Okrem nich sa v posledný večer predstavili aj interpreti z Maďarska, Ameriky, Talianska či Slovenka.

Úvod nedeľňajšieho večera patril perkusionistickej skupine Amadinda z Maďarska. Formácia vznikla v Budapešti ešte v roku 1984 s cieľom šíriť interpretácie svetovej perkusívnej hudby. Členovia skupiny Zoltán Rácz, Zoltán Váczi, Aurél Holló a Károly Bojtos sa preslávili najmä vďaka svojej interpretácii skladateľov ako John Cage, Maurice Ravel, Claude Debussy či Steve Reich.

K ďalším účinkujúcimi posledného jazzového dňa patrili aj interpreti zo Slovenska. V rámci skupiny Jazzbrothers sa na tohtoročnom festivale predstavil kontrabasista Štefan "Pišta" Bartuša spolu s americkým saxofonistom Andym Middletonom, srbským bubeníkom Vladimírom Kostadinovicom a slovenským gitaristom Michalom Bugalom. Špeciálnym hosťom kvinteta bol taliansky pianista Antonio Farao.

Američan Chris Potter bol predposledným účinkujúcim na 39. ročníku BJD. Saxofonista bol niekoľkokrát nominovaný na cenu Grammy a štyrikrát po sebe získal výročnú cenu čitateľov a kritikov magazínu Downbeat ako najlepší tenorsaxofonista. Asociácia jazzových žurnalistov ho v tomto roku zvolila za najlepšieho súčasného tenorsaxofonsitu. V nedeľu vystúpil na pódiu spolu s gitaristom Adamom Rogersom, basistom Fimom Ephronom a na bicích hral celý večer Nate Smith.

The Brand New Heavies

Headlinerom nedeľného večera bola britská skupina The Brand New Heavies. "Rozhodli sme túto skupinu zavolať preto, lebo máme pocit, že v duchu acidjazzových kapiel tu ako jediní ešte neboli a chceme nimi uzavrieť určitú kapitolu," priblížil pre TASR výber záverečného vystúpenia organizátor festivalu Peter Lipa.

Skupina má na konte hity ako Dream Come True, Never Stop, Sometimes či You Are the Universe. V Bratislave sa zoskupenie predviedlo v sedemčlennej zostave, vrátane troch pôvodných členov. Skupinu založili traja londýnski kamaráti ešte zo stredoškolských čias – "klávesák" Jan Kincaid, gitarista Simon Bartholomew a basgitarista a "klávesák" Andrew Levy. The Brand New Heavies sú známi ako acidjazzová kapela, v ktorej sa miešajú žánre ako jazz, funk, repetitívna hiphopová rytmika či elektronická hudba.

Na vedľajšom pódiu sa predstavila nielen slovenská jazzová skupina, ale aj interpreti z Litvy a Českej republiky. Inštrumentálne trio - Juliána Dubovská (basgitara), Róbert Šchranz (gitara, mandolína, fufka) a Juraj Havlík (gitara) vystúpili ako skupina Maringotka, ktorá sa venuje hudbe 30. až 50. rokov minulého storočia. Zo susedných Čiech k nám zavítal Jan Aleš (klávesy, sample), Antonín Dlapa (gitara), Matěj Černý (basgitara, klávesy) a Michael Nosek (bicie, sample) ako Personal Highway. Litovská kapela Dainius Pulauskas group bola historicky prvá litovská skupina, ktorá sa predstavila v rámci BJD.

Podľa Lipu tohtoročné jazzové slávnosti nesklamali, naopak, mnohé vystúpenia boli výborné. "Mám pocit, že to, čo sme videli tento rok, v mnohom prekonalo naše očakávania a v mnohom potvrdilo to, čo sme si zaumienili. Vynikajúci bol najmä francúzsky orchester Guillaume Perret, ktorý v sobotu večer postavil na nohy celú sálu a ľudia ho nechceli pustiť zo scény," dodal Lipa.