Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Letné kino SNG otvorí v sobotu Temný úsvit Wernera Herzoga

Letné kino Slovenskej národnej galérie Foto: SNG

Amfiteáter bol dlhé roky zatvorený a len v poslednom období sa v ňom počas festivalov konali nepravidelné filmové projekcie.

Bratislava 16. júna (TASR) - Amfiteáter Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave v sobotu opäť ožije pod značkou Letné kino SNG.

Otvorí ho projekcia snímky Temný úsvit (Rescue Dawn) režiséra Wernera Herzoga. TASR informoval šéfredaktor portálu Kinema.sk a dramaturg Letného kina SNG Peter Konečný.

Amfiteáter bol dlhé roky zatvorený a len v poslednom období sa v ňom počas festivalov a iných akcií konali nepravidelné filmové projekcie. Teraz má byť unikátnym filmovým priestorom v centre mesta s atmosférou otvoreného premietania prepojeného s novým Letným pavilónom SNG.

"Konečne začne svoje možnosti využívať naplno. Bratislava stratila všetky amfiteátrové lokality a projekt Letné kino SNG tak môže ponúknuť zaujímavé a skutočne hodnotné vyplnenie prázdnej plochy na mape filmových kultúrnych aktivít," povedal Konečný.

Divákov čaká približne 30 filmových predstavení mimoriadnych (nielen) európskych titulov, nebudú chýbať ani špeciálne slovenské premiéry. Súčasťou programu budú aj nezávislé filmové projekty Filmtopia časopisu Kinečko a Kinokult s domovským sídlom v KC Dunaj.

Projekcie pod holým nebom si môžu diváci vychutnať pravidelne každý utorok a sobotu so začiatkom o 20.45 h a raz mesačne v piatok. V prípade zlého počasia sa premietania rušiť nebudú. Filmy uvedú v Kinosále SNG, ktorá sa nachádza len 10 metrov od samotného amfiteátra.

V júnovej ponuke nájdu filmoví nadšenci okrem úvodného Temného úsvitu snímky Krst (Chrzest), Tu to musí byť (This Must Be the Place), Kým spíš (Mientras duermes) a Dobrý syn (Hyvä Poika). Podrobný program je zverejnený na www.sng.sk.