Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Podstatná je radosť z hudby, tvrdí speváčka Leona Machálková

Leona Machálková. Foto: TASR/Tomáš Halász

Speváčka má na svojom konte osem vydaných albumov.

Bratislava 2. novembra (TASR) – Moravská rodáčka Leona Machálková (*24.5.1967, Zlín) spievala od osemnástich rokov s folkovou skupinou Damiján a jazzovou formáciou Znamení dechu. V roku 1991 sa sťahuje do Prahy, kde získala angažmán v divadle Semafor. Účinkovala v ňom päť sezón. Na svojom konte má osem vydaných albumov, prvým bol Leona (1996), po ňom Film & Muzikál (1998), Film & Muzikál II (1999), Blízká setkání (2001), Jsem to já (2002), Voda divoká (2005), kompilácia Největší hity (2009) a jeho reedícia v roku 2013.

Od roku 1993 účinkovala v muzikáli West Side Story v postave Anity, ďalšími boli Jesus Christ Superstar (Mária Magdaléna, 1994), Dracula (Adriana, Loraine, 1995), Misia (Morma, 1998), Monte Christo (Mercedes, 2001), Les Miserables, (Eponine). Hlavné postavy si zahrala aj v muzikáloch Angelika, ktorého autorom je Michal David, v obnovenej premiére Draculu, v Hamletovi Janka Ledeckého, v muzikáli Jack Rozparovač aj muzikáli Ondřeja Soukupa Robin Hood. Pravidelne spolupracuje s Big Bandom Felixa Slováčka či kapelou Booom Band

Po päťročnom účinkovaní v známom hudobnom divadle Semafor zažiarila na českej muzikálovej scéne. Pomníkom českého muzikálu je jednoznačne Dracula. Ten priniesol Leone veľký úspech. "Prežívala som to ako niečo neuveriteľné. Hudba, libreto, kostýmy, režisér, obsadenie, všetko bolo veľmi dobré. Bola som v šoku, že sa mi to podarilo, že som dostala dôveru hrať jednu z dvoch hlavných ženských úloh. Chytila som tú šancu pevne za vlasy, vložila som sa do tohto muzikálu naplno a tak som dostala príležitosť vyzrieť ako muzikálová speváčka. Aj Jiři Korn hovoril - je senzačné, že máme takú peknú prácu doma v Prahe. Je to veľkorysá šou, v ktorej máme možnosť účinkovať," povedala Leona pre TASR.