Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Kultúra

Festival detských folklórnych súborov bude v Krupine a vo Zvolene

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa POS hlavným poslaním festivalu je ochraňovanie, poznanie a šírenie prejavov tradičnej kultúry na Slovensku s akcentom na spevný prejav.

Zvolen 20. mája (TASR) - Festival detských folklórnych súborov sa koncom mája uskutoční v mestách Krupina a Zvolen. TASR o tom informoval Jaroslav Černák, riaditeľ Podpolianskeho osvetového strediska (POS), ktoré podujatie organizuje.

POS uvádza, že tohtoročnou nosnou témou festivalu budú detské lúčne hry. "Ako každý rok, pre zúčastnené súbory je pripravený bohatý program s odbornými lektormi v remeselných dielňach, škole spevu a tanca," pripomína s tým, že pre verejnosť pripravujú v rámci 17. ročníka aj galaprogram. V ňom malí folkloristi predvedú svoje hudobno-tanečné predstavenia. V rámci oboch dní vystúpia súbory z Detvy, Krupiny, Veľkého Krtíša i Hrušova. Predstavia sa aj folkloristi z Prievidze, zo Zvolena i z Banskej Bystrice. Najskôr to bude v piatok (24. 5.) na amfiteátri v Krupine. V sobotu (25. 5.) na Námestí SNP vo Zvolene bude program v rámci podujatia Dni mesta Zvolen 2024.

Podľa POS hlavným poslaním festivalu je ochraňovanie, poznanie a šírenie prejavov tradičnej kultúry na Slovensku s akcentom na spevný prejav.

Černák dodal, že Podpolianske osvetové stredisko sa pripravuje aj na letné 57. Folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve. V kultúrnom dome pri kostole bude aktivita s názvom Od semienka po plátno. "Prezentovať budú procesy spracovania rastlinných vlákien v minulosti. Ľudia si budú môcť vyskúšať rôzne textilné techniky, ako česanie ľanu, pradenie i pletenie povrazov," priblížil. Poznamenal, že Centrum tradičnej kultúry v Detve sa v areáli amfiteátra bude s deťmi opäť zabávať aktivitami.