Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Kauza Cervanová zaujala aj na festivale DOK Leipzig

Na snímke režisér filmu Kauza Cervanová Robert Kirchhoff. Foto: TASR/Michal Svítok

Celovečernú dokumentárnu drámu Kauza Cervanová si zatiaľ v slovenských kinách pozrelo vyše 8200 divákov, čo ju radí medzi najúspešnejšie slovenské dokumenty v slovenských kinách.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Po úspechu na jihlavskom festivale zaujala slovenská dokumentárna dráma Kauza Cervanová aj na 56. ročníku medzinárodného festivalu dokumentárnych a animovaných filmov DOK LEIPZIG. Z festivalu, ktorý sa skončil 3. novembra, si film režiséra Roberta Kirchhoffa odniesol hneď dve ocenenia.

Patrí mu Cena Ekumenickej poroty "za obdivuhodnú žurnalistickú a umeleckú prácu na nevyriešenom prípade, kde bola z vraždy mladej ženy krivo obvinená skupina mužov". Podľa poroty však v tomto filme ide o omnoho viac: "Ukazuje nám, že pri budovaní našej prítomnosti i budúcnosti neunikneme pred históriou. Film nás mocne vedie k biblickej otázke pravdy. Na osobnej úrovni je vecou svedomia, na spoločenskej je vecou právnej zodpovednosti a spravodlivosti a na univerzálnej úrovni je záležitosťou ľudskosti."

Robert Kirchhoff získal za svoj film aj Čestné uznanie poroty, ktorá ocenenie snímky odôvodnila slovami: "Chceme oceniť režisérovu vytrvalosť, s ktorou dlhé roky sledoval uzavretý kriminálny prípad, aby nám ukázal, že napriek politickým zmenám na Slovensku sa súdna moc stále zneužíva."

Celovečernú dokumentárnu drámu Kauza Cervanová si zatiaľ v slovenských kinách pozrelo vyše 8200 divákov, čo ju radí medzi najúspešnejšie slovenské dokumenty v slovenských kinách. TASR informovala Eva Rebollo z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).