Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Jana Benková: Moje knihy čítajú aj muži

Foto: Archív Jany Benkovej

Autorka ženských trhákov Jana Benková chce vyjsť v ústrety aj mužom a popri viacerých líniách lásky odkrýva v najnovšej knihe zákulisie podnikania a politiky.

Bratislava 28. septembra (Teraz.sk) - Slovenská spisovateľka Jana Benková sa presadzuje aj v Českej republike, v priebehu roka a pol jej tam vyšla už štvrtá kniha, román s názvom Druhá šance, lásko! Je to preklad jej nedávno vydaného slovenského románu Dievča s mačacím menom.

„Je to román pre ženy o viacerých líniách lásky, nielen tej partnerskej. Kniha je špecifická tým, že je v nej ešte viac emócií a pre mňa typických iskrivých dialógov,“ poznamenala nie príliš skromne spisovateľka pre Teraz.sk. „Keďže moje romány čítajú aj muži, v tejto knihe som trochu poodhalila aj zákulisie súčasnej slovenskej politiky, respektíve ako silno dnes politika ovplyvňuje vôbec všetky oblasti nášho života a kontakty v nej môžu dostať obyčajného podnikateľa, ak má na to odvahu a žalúdok, na výslnie, ale aj naopak, môžu ho úplne zničiť...,“ dodala.

Vie, o čom píše

Benková je pre tento typ knihy ako stvorená. Nevedno, koľko zažila línií lásky, ale skúseností s písaním, politikou, aj podnikaním má dostatok. Autorka devätnástich úspešných knižných titulov, medzi ktorými sú zbierky exkluzívnych rozhovorov s umelcami, športovcami a s politikmi, ale aj encyklopédia o popredných slovenských hokejistoch, niekoľko rokov pôsobila aj ako hovorkyňa parlamentnej politickej strany.

Najlepšie idú ženské romány

Najväčší úspech dosiahla Benková so ženskými románmi. Je v nich láska, intrigy a vždy majú rýchly spád. V rokoch 2012 a 2013 sa stala najpredávanejšou autorkou slovenského vydavateľstva Motýľ. V najväčšej slovenskej ankete čitateľov na Martinus.sk sa stala Autorkou roka 2012.

„Špecifiká úspešnej tvorby pre ženského čitateľa? Ťažko ich všetky pomenovať, ale myslím si, že moje knihy majú úspech preto, lebo mám dynamický, ľahký a vtipný štýl písania, nelietam v nich v oblakoch a nehrám sa na Ameriku,“ uvažuje Benková.

Foto: Archív Jany Benkovej
„Píšem o radostiach aj starostiach žien, ktoré žijú na Slovensku alebo v Česku, s reáliami prostredia, v akom žijeme. Námety čerpám aj z besied s čitateľmi, kde vidím, čo konkrétne ich teší alebo trápi,“ dodáva.

„Moje knihy však nikdy nebudú čitateľa deprimovať, týrať, trápiť, tých stresov okolo nás je dosť, ja si vždy želám, aby moje knihy čitateľa nabili pozitívne, a ak v nich aj riešim vážnejší problém, snažím sa ukázať, že práve jeho vyriešenie môže byť v živote novým začiatkom,“ povedala pre Teraz.sk spisovateľka.