Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

I. Pavlásková nakrútila Pražské orgie podľa knihy Philipa Rotha

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Philip Roth v 70. rokoch do Prahy chodieval a stretával sa s českými zakázanými autormi, poskytoval podporu československým prenasledovaným spisovateľom a pomáhal zaisťovať vydávanie ich diel v USA.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Do kín mieri film Pražské orgie, ktorý nakrútila česká režisérka a scenáristka Irena Pavlásková (Fotograf, Zemský ráj to napohled, Bestiář, Čas dluhů, Čas sluhů) podľa rovnomennej predlohy amerického spisovateľa Philipa Rotha. Jeho Pražské orgie sú jedinečným pohľadom na situáciu v Československu 70. rokov očami Američana.

"Knihu mi odporučili moji priatelia, prečítala som si ju a okamžite som sa do nej zamilovala. Zatúžila som stvárniť ju, aj keď som si bola vedomá všetkých úskalí, ktoré sfilmovanie knihy prináša," povedala pre TASR Pavlásková pred utorkovou premiérou novinky v bratislavskom Kine Lumiére. Knižná predloha je založená na dialógoch, úvahách, na popisoch vnútorných stavov. "Bola som postavená pred úlohu, ako to všetko stvárniť do filmu, aby bol napínavý, aby v ňom dochádzalo k zaujímavým situáciám, aby všetky charaktery boli vypuklé, ako majú byť," poznamenala k príbehu, ktorý divákov zavedie do polovice 70. rokov. Slávny americký spisovateľ Nathan Zuckerman prichádza do Prahy, aby získal a odviezol rukopis jednej nevydanej knihy. Na svojej pražskej misii sa zoznámi so svojráznou a neskrotnou spisovateľkou Oľgou a prenikne na vyhlásené večierky, kde každý hľadá únik ku krátkemu pocitu slobody po svojom. Postupne sa proti svojej vôli stane nielen divákom, ale i účastníkom dekadentného predstavenia, v ktorom mnohí hrajú falošne a nikomu sa nedá veriť.

Philip Roth vychádzal pri písaní novely z vlastných zážitkov. V 70. rokoch do Prahy chodieval a stretával sa s českými zakázanými autormi, poskytoval podporu československým prenasledovaným spisovateľom a pomáhal zaisťovať vydávanie ich diel v USA. V roku 1976 odmietla komunistická moc Rotha do Československa pustiť, vrátil sa až v roku 1990. Zomrel vo veku 85 rokov v marci 2018. Pavlásková získala od Rotha práva na sfilmovanie Pražských orgií pred siedmimi rokmi, s autorom sa stretla osobne v jeho dome v Connecticute. "Chcel vedieť, aký mám k téme knihy vzťah, ako som vnímala totalitu, už predtým si vyžiadal moje filmy," spomína režisérka, ktorá získala práva na sfilmovanie knihy po trojhodinovom rozhovore so spisovateľom.

Pavlásková priznala, že sa zámerne rozhodla netočiť vlastnú dobovú štúdiu, ale, naopak, dôsledne zachovať a sprostredkovať unikátnosť vnímania stavu vtedajšej spoločnosti cudzincom s úplne odlišnou spoločenskou skúsenosťou: "Zaujímal ma ten pohľad cudzinca na nás, ako sme tu žili v 70. rokoch, ako sa kto po sovietskej okupácii v roku 1968 s tým sám popasoval. Ako sa vyrovnal s tým šokom, s frustráciou z tej doby, tlakom režimu, perzekúciou. Kto odolal, kto zostal čestný, kto sa naopak cynicky prispôsobil dobe, kto dokonca kolaboroval."

Zuckermanova pražská návšteva, plná bizarných stretnutí s rôznorodými ľuďmi, sa stáva dobrodružnou a nebezpečnou misiou. Spisovateľ si nakoniec nie je istý, kto je priateľ a kto udavač. Kto sú tí ľudia z dekadentných orgií v dome syna slávneho maliara? Kto je vyplašený študent, ktorý ho upozorňuje, že musí okamžite opustiť Československo? Kto je jeho sprievodca normalizačným peklom, vyhodený divadelný režisér a teraz údržbár v kotolni múzea? Pavláskovú rovnako zaujala ženská hlavná hrdinka príbehu Oľga, výstredná spisovateľka, pre ktorú sú provokatívne a nezáväzné vzťahy formou vzbury proti neslobodnému spôsobu života, aký ľuďom vnútil totalitný režim. Zuckermana priťahuje svojou tajomnosťou aj desí nehanebnou otvorenosťou. "Je to taká divoška, rebelka, provokatérka, to ma na tom tiež veľmi bavilo," dodala k postave, ktorú stvárňuje Ksenia Rappoport. Rodáčka z Petrohradu bola nominovaná na Európsku filmovú cenu a za hlavnú úlohu v dráme Giuseppe Tornatoreho Neznáma, po boku Gérarda Depardieu si zahrala v životopisnej snímke Rasputin, v Taliansku získala národnú cenu pre najlepšiu herečku roka.

Nathana Zuckermana stvárňuje v Pražských orgiách kanadský herec, scenárista a producent Jonas Chernick. Pavel Kříž hrá režiséra Rudolfa Bolotku, v tom čase pracujúceho v kotolni. Bolotka je Zuckermanovým sprievodcom, vtiahne ho do sveta nezáväzných večierkov, ale zároveň je ironickým glosátorom života v rozpadajúcej sa spoločnosti, kde kadekto spí s kadekým a kadekto udáva kadekoho. Klára Issová a Jiří Havelka vytvárajú milenecký pár českých emigrantov, na ktorých popud príde Zuckerman do Československa vyzdvihnúť literárny spis. V ďalších úlohách sa diváci môžu tešiť na Miroslava Táborského, Martina Stránského, Jana Hrušínského alebo Viktora Dvořáka a Jakuba Wehrenberga. Dvaja poslední menovaní sa objavia v úlohách známych českých spisovateľov-disidentov, inšpirovaných Václavom Havlom a Ludvíkom Vaculíkom.