Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Herec Bolek Polívka čelí návrhu na vyhlásenie osobného bankrotu

Bolek Polívka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Samotný herec sa k problematike vrátane predmetného návrhu odmieta vyjadriť.

Praha 7. novembra (TASR) - Veritelia zadlženej farmy Boleslava Polívku si želajú osobný bankrot populárneho herca. Tvrdia, že umelec pred vyhlásením úpadku znižoval hodnotu podniku a navyše si sám vyplácal prehnané sumy za propagáciu, píše server iDNES.cz.

Polívkova reštaurácia s hotelom v obci Olšany, ktorú 20 rokov budoval zo svojich prostriedkov, "neprežila" rozširovanie o wellness centrum za európske finančné prostriedky a skončila v konkurze. Veriteľom sa z ich pohľadávok v celkovej výške viac ako 55 miliónov Kč vráti iba zlomok, predaj farmy vyniesol iba 15 miliónov Kč.

"Naša škoda bude šesť-sedem miliónov. Z ekonomického hľadiska je to už odpísané. Ale ak by sme to nevymáhali na pánovi Polívkovi, bol by to darček dlžníkovi, ktorý sa nehlási k svojim sľubom a nekomunikuje," cituje server Tomáša Kalába, riaditeľa spoločnosti Kaláb-stavební firma, jedného z hlavných veriteľov, jeho zdôvodnenie, prečo sa pripojí k návrhu na vyhlásenie osobného bankrotu Boleslava Polívku. Ten pochádza z dielne insolvenčnej správkyne farmy Petry Hýskovej.

Podľa neho Polívka a spriaznení veritelia farmy prihlásili pohľadávky za 20 miliónov Kč a iba teraz vychádza najavo, že sú ekonomicky prepojení. Správkyňa navyše tvrdí, že herec v úlohe majiteľa, jednateľa a dodávateľa farmy v jednej osobe znižoval pred vyhlásením úpadku hodnotu firmy a požaduje vrátenie štyroch miliónov Kč, ktoré si v uplynulom roku zinkasoval umelec v hotovosti za propagáciu farmy.

Foto: TASR/Pavel Neubauer


Samotný herec sa k problematike vrátane predmetného návrhu odmieta vyjadriť.

Právnik Miroslav Bartoň, ktorý Boleslava Polívku zastupuje, si myslí, že "návrh pani Hýskovej hrubo nepravdivými údajmi herca poškodzuje. Budeme po nej požadovať náhradu škody," cituje server jeho slová. Podľa nich ide návrh, ktorý je po právnej stránke nezmyselný a hrubo skresľuje hercovo finančné zdravie. Jeho cieľom je podľa advokáta vytvorenie verejného tlaku na umelca.

V podobnom duchu sa v týchto dňoch vyjadril aj podnikateľ Alexandr Seidl, ktorý Polívkovi nezanedbateľne finančne pomohol. "Vyhlásením osobného bankrotu, aj keď si myslím, že k tomu nemôže dôjsť, nič nezískajú. Je to všetko nejaká pomsta," formuloval a dodal, že netuší, kto je za ňou.

Tomáš Kaláb sa domnieva, že osobný bankrot hercovi pomôže. "Myslím, že v jeho prípade dôjde k rekordne rýchlemu oddlženiu, zbaví sa všetkých záväzkov, vráti sa mu pokoj na prácu a začne zasa znova od nuly," vyhlásil.