Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Fotografickú súťaž Best Water Photo vyhrala maďarská fotografka

Foto: GWP Central and Eastern Europe

Fotografickú súťaž o vode Best Water Photo 2013 vyhrala maďarská fotografka Ingrid Vases, oznámilo občianske združenie Global Water Partnership Central and Eastern Europe (GWP CEE).

Bratislava 7. novembra (OTS) - Víťazka prihlásila do súťaže celkovo tri fotografie, pričom každá z nich mala podľa hodnotenia medzinárodnej komisie vysokú úroveň.

Víťazná fotografia z názvom „Summer Day“ zvíťazila v konkurencii 259 snímok z Bulharska, Maďarska, Litvy, Moldavska, Rumunska, Slovinska a Slovenska.

Najlepšie fotografie budú vystavené v Poľskom kultúrnom inštitúte na Nám. SNP 27 v Bratislave od 9.12.2013 do 12.1.2014.

Súťaže sa toho roku zúčastnili aj dve krajiny nepatriace do regiónu strednej a východnej Európy – Belgicko a India. Účastníci súťaže boli profesionálni aj amatérski fotografi všetkých vekových skupín.
Fotografickú súťaž o vode Best Water Photo 2013 vyhrala maďarská fotografka Ingrid Vases. Víťazná fotografia z názvom „Summer Day“
Foto: GWP Central and Eastern Europe

Na druhom mieste sa umiestnila fotografia Matjaza Skerjaneca zo Slovinska s názvom „Source Spring“ a trojicu najúspešnejších fotografií uzatvorila momentka „Sky High“ fotografky Fanni Jágity z Maďarska. Víťazka súťaže získala digitálny fotoaparát, súťažiaci na druhom a treťom mieste dostali veľkokapacitný disk na ukladanie svojich fotografií.
Na druhom mieste sa umiestnila fotografia Matjaza Skerjaneca zo Slovinska s názvom „Source Spring“
Foto: GWP Central and Eastern Europe

Súťaž sa uskutočnila v rámci Medzinárodného roka spolupráce v oblasti vody a jej organizátorom bol GWP CEE sídlom v Bratislave. Členmi hodnotiacej komisie boli profesionáli fotografi z Poľska, Ukrajiny a Srbska. Hodnotiacimi kritériami boli: kompozícia, dôraz na detail, využitie svetla a farieb, kreativita a väzba na región, kde fotografia vznikla.
Trojicu najúspešnejších fotografií uzatvorila momentka „Sky High“ fotografky Fanni Jágity z Maďarska
Foto: GWP Central and Eastern Europe

Hlavným motívom súťažných fotografií bola voda – jej využitie a význam pre život. Účastníci zachytili vodu pomocou rôznych techník – krajinnej fotografie, panorámy, makro fotografie a pod. Jednotlivé fotografie sa výrazne odlišovali aj svojimi námetmi – od portrétov, momentiek, krajiny až po rodinnú fotografiu. Spoločný menovateľ všetkých prihlásených prác bol silný príbeh o vode, ľuďoch a ich vzťahoch v bežnom živote.

GWP CEE vysoko oceňuje úsilie, originálny pohľad a nápady všetkých účastníkov súťaže. Hlavným poslaním súťaže bolo poukázať na význam vody pre život a výzvy spojené s vodou v regióne strednej a východnej Európy.
* * *
Best Water Photo 2013 collection of works on Flickr
Best Water Photo Contest 2013
Best Water Photo 2013 collection of works on Facebook
Best Water Photo 2013 results on Facebook