Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Folklórny festival Východná získal prestížne ocenenie

Ilustračná snímka Foto: TASR/Oliver Ondráš

Cenu CIOFF International Festival mu udelili na konferencii v Santiagu.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Folklórny festival Východná sa bude v roku 2020 niesť v duchu prestížneho medzinárodného ocenenia CIOFF International Festival. Získal ho na 49. svetovom kongrese Medzinárodnej rady organizátorov folklórnych festivalov a ľudového umenia (CIOFF), ktorý sa uskutočnil na prelome októbra a novembra v čilskom Santiagu. TASR o tom informovala vedúca oddelenia komunikácie a edičnej činnosti Národného osvetového centra (NOC) v Bratislave Alexandra Žilavá.

Doplnila, že Slovensko na kongrese zastupovali prezidentka Slovenskej národnej sekcie CIOFF Katarína Babčáková a členka výboru Agáta Krausová. "Slovenská národná sekcia na kongrese Medzinárodnej rady organizátorov folklórnych festivalov a ľudového umenia UNESCO predstavila výsledky práce počas svojej len niečo vyše ročnej existencie v oblasti sprostredkúvania výmen folklórnych kolektívov v medzinárodnom kontexte. A ďalšie zámery rozšírenia svojho pôsobenia i v oblasti vzdelávacej a publikačnej činnosti v prostredí folklórneho hnutia," uviedla Žilavá.

"Prezidentka Severoeurópskeho a stredoeurópskeho sektora Suzanne Kramer z Luxemburska označila tieto systematické aktivity za príkladný spôsob napĺňania cieľov prestížnej mimovládnej organizácie, ktorá združuje 103 krajín celého sveta," dodala vedúca oddelenia komunikácie a edičnej činnosti NOC.

Folklórny festival Východná organizuje NOC, štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR, ktorá podporuje rozvoj kultúrnych, osvetových a umeleckých aktivít v miestnych a regionálnych podmienkach.