Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Na Febiofeste uvidia aj najlepší český film roka 2011

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Halász

Slovenskí diváci sa môžu tešiť na celovečerný debut Zdeňka Jiráského - Poupata. Sociálna dráma získala Českého leva v štyroch kategóriách.

Bratislava 5. marca (TASR) - Celovečerný debut Zdeňka Jiráského Poupata, ktorý zažiaril na udeľovaní filmových cien Českej filmovej a televíznej akadémie (ČFTA) Český lev (3.3.), uvidia slovenskí diváci už počas 19. Medzinárodnej prehliadky filmu, televízie a videa - Febiofest 2012. TASR informovala Eva Rebollo z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK). "Film uvedieme v rámci sekcie Nový český a slovenský film a v Bratislave ho osobne predstavia jeho tvorcovia," dodala s tým, že ASFK zakúpila snímku do distribúcie a premiéru bude mať 17. mája.

Štyri České levy
Sociálna dráma Poupata mala desať nominácií a Českého leva získala v štyroch kategóriách. Snímka rozpráva príbeh vlakového hradlára Jardu Hrdinu (Vladimír Javorský), ktorý je závislý od hracích automatov, žije v malom zapadákove a jeho rodina sa postupne rozkladá. Každý z jej členov žije pre svoj vlastný ideál. Agáta túži po šťastnom živote ďaleko od domova a vie, že jej jedinou nádejou je útek, čiže zrada najbližších. Honza verí v čistotu a silu lásky bez ohľadu na okolnosti, za akých sa zrodila. Kamila sa s istotou díva do budúcnosti a nemieni si pripustiť biedu dnešného dňa. Len Jarda vie, že ani svet, ani seba už nezmení. Je si vedomý svojho slabošstva a tak sa o nič nepokúša. Chorobná závislosť od automatov, ktorá priviedla jeho najbližších do neriešiteľnej životnej situácie, je pre neho každodennou samozrejmosťou. Jeho skutočný a úprimný pokus o záchranu rodiny prichádza neskoro.



Poupata uspeli na udeľovaní cien ČFTA v kategóriách najlepší film, najlepšia réžia, najlepšia kamera a najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Slovenskí diváci budú mať v programe Febiofestu 2012 príležitosť vidieť aj ďalšie tri snímky, ktoré si odniesli Českých levov v rôznych kategóriách - ceny za najlepší scenár a strih udelila ČFTA Václavovi Havlovi in memoriam za film Odcházení, cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe si odniesla Taťjana Medvecká za film Dom slovenskej režisérky Zuzany Liovej a tri ocenenia za zvuk, hudbu a výtvarné spracovanie získal nemecko-slovensko-český Alois Nebel.