Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Febiofest v Bratislave zaujal takmer 7000 divákov, ide do regiónov

Počas šiestich dní ponúkla v piatich kamenných kinách a siedmich kinosálach 118 projekcií krátkometrážnych, celovečerných, hraných, dokumentárnych, animovaných filmov.

Bratislava 10. apríla (TASR) - Prvá časť 19. ročníka Medzinárodnej prehliadky filmu, televízie a videa Febiofest sa konala v Bratislave (29. 3. - 3. 4.). Počas šiestich dní ponúkla v piatich kamenných kinách a siedmich kinosálach 118 projekcií krátkometrážnych, celovečerných, hraných, dokumentárnych, animovaných filmov. Program Febiofestu 2012 v hlavnom meste zaujal takmer 7000 divákov. TASR informovala Eva Rebollo z Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK).

Medzi najviac navštevovanými filmami bratislavskej časti Febiofestu boli aj dva slovenské tituly. "Najnavštevovanejším slovenským filmom zo sekcie Nový český a slovenský film sa stala hrano-animovaná snímka Martina Snopeka a Ivany Laučíkovej Posledný autobus," doplnila s tým, že ďalším najvyhľadávanejším filmom zo sekcie bola česká snímka Poupata.

V sekcii, ktorá avizuje program jesennej edukatívnej prehliadky PROJEKT 100 - 2012, prilákal najviac divákov Oscarom ocenený iránsky film Asghara Farhádího Rozchod Nadera a Simin. Le Havre fínskeho režiséra Aki Kaurismäkiho zasa ocenili diváci v sekcii Bonus: Novinky ASFK. "V profilovej sekcii venovanej filmom Deža Ursinyho si najviac divákov prišlo pozrieť dokumentárny film o ňom - Momentky Petra Krištúfka," dodala.

Po veľkonočných sviatkoch sa Febiofest presúva do ďalších šiestich slovenských miest, v ktorých postupne predstaví výber českých, slovenských a zahraničných noviniek. Prehliadka príde do Prešova (10. - 13. 4.), Martina (11. - 16. 4.), Banskej Bystrice (16. - 19. 4.), Trnavy (16. - 19. 4.), Trenčína (18. - 22. 4.) a Košíc (18. - 22. 4.). Na divákov čaká v kamenných kinách a filmových kluboch vyše 50 projekcií.